Zupa cebulowa - pysznie,zdrowe,tanie danie

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-20
  • Zupa cebulowa - pysznie,zdrowe,tanie danie

Składniki:

Przygotowanie:

Kroimy cebulę na 'lotki'(na pół,a potem na jeszcze mniejsze części).Wstawiamy ok.1 litra wody i od razu wrzucamy do niej cebulę.Gotujemy aż woda nabierze słodkawego,cebulowego smaczku i wrzucamy kostkę rosołową,gdy ta się roztopi dorzucamy serek topiony.
Do zupy oczywiście można dodać makaron,najlepiej pełnoziarnisty. Polecam również włożyć na chwilę do piekarnika/mikrofali rozkrojone bułki(paryskie najlepiej)z serem - cudownie komponują się z zupą.

Z zupy można zrobić krem,gotując wraz z cebulą ziemniaki,które potem gnieciemy lub - moja ulubiona wersja - na samym końcu miksując cebulę.
Polecam modyfikacji wg. uznania - ja dodaję pół kostki rosołowej, wtedy zupa jest delikatniejsza i mniej słona,wystarczy również jeden trójkącik sera,żeby nadać konsystencję lekkiego kremu i smaczek.

Zupa gotowa.Całkowity koszt nie przekracza 5zł,więc danie jest idealne dla studentów ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe