Zupa cebulowa - pysznie,zdrowe,tanie danie

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-20
  • Zupa cebulowa - pysznie,zdrowe,tanie danie

Składniki:

  • cebula [1 szt.] (1 duża lub 2 małe)
  • kostka rosołowa [1 kostka]
  • serek topiony [1 kostka] (lub dwa trójkąciki)
  • bułka pszenna
  • ser żółty

Przygotowanie:

Kroimy cebulę na 'lotki'(na pół,a potem na jeszcze mniejsze części).Wstawiamy ok.1 litra wody i od razu wrzucamy do niej cebulę.Gotujemy aż woda nabierze słodkawego,cebulowego smaczku i wrzucamy kostkę rosołową,gdy ta się roztopi dorzucamy serek topiony.
Do zupy oczywiście można dodać makaron,najlepiej pełnoziarnisty. Polecam również włożyć na chwilę do piekarnika/mikrofali rozkrojone bułki(paryskie najlepiej)z serem - cudownie komponują się z zupą.

Z zupy można zrobić krem,gotując wraz z cebulą ziemniaki,które potem gnieciemy lub - moja ulubiona wersja - na samym końcu miksując cebulę.
Polecam modyfikacji wg. uznania - ja dodaję pół kostki rosołowej, wtedy zupa jest delikatniejsza i mniej słona,wystarczy również jeden trójkącik sera,żeby nadać konsystencję lekkiego kremu i smaczek.

Zupa gotowa.Całkowity koszt nie przekracza 5zł,więc danie jest idealne dla studentów ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką