Kotleciki z kaszy jęczmiennej.

  • Kotleciki z kaszy jęczmiennej.

Składniki:

  • kasza jęczmienna [2 szklanki]
  • jajka [1 szt.]
  • bułka tarta (ok.1 szklanki)
  • olej (do smażenia,wedle uznania)
  • cebula
  • pieczarki
  • ser żółty

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy. Odsączamy wodę i studzimy(tak,żeby rozbite w nią jajko się nie ścięło i żebyśmy nie poparzyły sobie rączek).Wbijamy jajko i mieszamy, dodajemy bułkę tartą i dalej mieszamy. Jeżeli wybraliśmy jakieś dodatkowe składniki tj.pieczarki,cebulę czy ser dodajemy do kaszy. Formułujemy kotleciki a la mielone lub mniejsze, wedle uznania. Smażymy tak samo,jak mielone.

Pomoce:
- jeżeli kotleciki nie chcą się trzymać kupy możemy dodać jajko
- bułkę dodajemy po to,żeby ładnie się zarumieniły na patelni i nie były zbyt mokre/lejące.

Kolejne danie z serii 'tanie dla studentów',smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta