Ciasto makowe z Delicjami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-01-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto makowe z Delicjami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto makowe z Delicjami

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, mieszając dodawać następnie mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 25x40cm i piec 20 minut w temp. 180 stopni C.

Masa śmietankowa
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, wymieszać.

Ciasto makowe
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Każdy płat przełożyć masą śmietankową. Na wierzuchu ułożyć Delicje. Zalać tężejącą galaretką.

    Śr. ocena: 4.65 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-30 11:52:33
    Berlinianka
    1
    Tego zdjęcia nie powstydził by się sam serwis, na którym przecież płacą za fotki... Cudo!
    Ciasto ciekawe, proste nie licząc przekrawania, co nie każdemu wychodzi. Ale jak nie nożem, to zawsze nitką można poradzić. Już go wydrukowałam i stanie na naszym wielkanocnym stole.
  • La Monica, 2010-03-30 12:18:22
    La Monica
    Bardzo mi miło, że się podoba Dziękuję!
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-30 14:19:17
    vesenka
    anitarafa, La Monica ma świetne przepisy i równie apetyczne zdjęcia. Wystarczy zerknąć w jej bloga. Może lepiej zapytać, niż krzywdzić kogoś niesłuszną oceną?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-30 14:35:56
    aleksaa
    zgadzam się z vesenka, równiez lubie popatrzeć na słodkości na Twoim blogu, sama zaczynam czytac pisma i ksiazki o fotografii by jak najlepiej uwieczniac moje potrawy bo wiadomo że takie fotki przyciągają i zachęcają do wypróbowania

    poza tym, tutaj się dokonuje recenzji przepisów a nie fotek
    Komentarz
  • AnusiaPn, 2010-03-30 16:23:15
    AnusiaPn
    0
    zapowiada się smakowicie mak, truskawki, kremówka.. cudo
  • zlosliwiec, 2010-03-30 18:33:56
    zlosliwiec
    anitarafa - akurat tak, La Monica robi takie fotki.
    przyznawanie komuś 1,5 gwiazdki za samą niewiarę uważam za chamski chwyt. jakże polski...
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-30 18:42:56
    zlosliwiec
    widzę teraz, że anitarafa to klon zbanowanej oszustki - usuwam wszystkie jej "recenzje"
    Komentarz
  • BigMama, 2010-03-30 20:29:24
    BigMama
    4
    Bardzo fajne, proste w wykonaniu ciasto.

    Tylko te nieszczęsne delicje ....
    Jakaś moda taka zapanowała od kilku lat na dodawanie do domowych wypieków ciastek i ciasteczek kupowanych w sklepie - a to pierniczki z marmoladą się wklada, a to princessy kokosowe wkrusza ...

    No to odejmuję za te delicje pół gwiazdki.

    Reszta - palce lizać
  • La Monica, 2010-04-01 09:04:05
    La Monica
    Och, widzę, że się tutaj działo, jak mnie nie było. Nie zdążyłam przeczytać tych ciekawych postów Pani anitarafa. Ale może to i lepiej.

    BigMama - hehe, moja droga możesz nie dawać tych Delicji A wiesz, że to moje pierwsze ciasto z ciastkami "wewnątrz" ? Nigdy nie robiłam, bo mi się dziwne wydawały takie ciasta. A tu mnie wzięło i hop, wyszły bardzo smaczne. A moda panuje, to fakt, ale ja jej jakoś nie ulegam zbytnio. To moje jedyne takie ciacho Dzięki!
    Komentarz
  • marika2121, 2010-04-01 19:37:59
    marika2121
    2
    Wygląda bardzo smakowicie, w sobote mam zamiar wykorzystac twój przepis, mam nadzieje że niczego nie spapram.
  • La Monica, 2010-04-01 19:40:30
    La Monica
    Nie jest jakieś skomplikowane więc powinno się udać. Trzymam kciuki
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-04-01 21:42:56
    czarnazuzia1
    0
    swietny prosty przepis ,dodaje do ulubionych
    wielki plus za zdjecia
  • BigMama, 2010-04-02 13:04:05
    BigMama
    Koleżanka mi napisała, ze odpowiedziałaś na moją recenzję .
    to przyszłam przeczytać
    Ja tak właśnie robię , jak radzisz - nie dodaję tych delicji.
    Kiedyś podobny przepis krążył w moich stronach, tylko zamiast śmietanki w przepisie była śnieżka - ja go zmodyfikowałam odejmując delicje a dodając zamiast śnieżki śmietankę.
    Ach - jeszcze chciałam dodać, że nie mam nic przeciw dodawaniu do ciast "sklepowych" biszkoptów, herbatników czy wafli. Chodziło mi raczej o dodawanie ciastek, które same są jakby "skończonym dziełem" - bo wtedy jest tak, jakby do kapuśniaku dodawać bigos

    To oczywiscie moje prywatne "widzimisię".
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-04-30 14:50:28
    aplikacja24
    -1
    robiłam, jakiś czas temu. Wygląda zdecydowanie lepiej niż smakuje. Jak dla mnie za dużo maku Ciasto po upieczeniu jest bardzo cieniutkie.
  • 28nana, 2010-04-30 16:55:06
    28nana
    3
    veni vidi vici

    zeżarli wszystko

    ciasto łatwe w wykonaniu - i nie drogie
    efekt piorunujący
    wsyzscy zachwyceni

    gwiazdki za cudne zdjęcie, łatwy przepis i te komplementy które dostałam od Rodziny D:D:
  • bizon666, 2010-05-01 12:49:40
    bizon666
    2
    Przyznaję, że to świetny przepis .... ciasto zniknęło w mig ze stołu ;D
  • tinda2aa, 2010-05-15 09:10:22
    tinda2aa
    1
    pychota!
    Zrobiłam ostatnio i znikł bardzo szybko
  • MamKalosze, 2010-07-21 03:06:48
    MamKalosze
    2
    Cudo !!!!!!! ja do tej pory jadłam tylko tradycyjne ciasta z makiem a to wygląda rewelacyjnie tak z latem mi się skojarzyło

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe