Śmietankowy sos z pieczarkami

autor: , kategoria: sosy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-20
  • Śmietankowy sos z pieczarkami

Składniki:

  • pieczarki [20 dag]
  • tymianek [2 szt.] (gałązki)
  • cebula [1 szt.]
  • masło [1 łyżka]
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • mąka [1 łyżka]
  • śmietana kremówka [1 szklanka]

Przygotowanie:

Oczyść pieczarki i pokrój w cieniutkie plasterki. Opłucz, osusz tymianek. Oderwij listki. Obierz cebulę i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóż pieczarki i mieszając smaż jeszcze 2-3 minuty. Posyp solą oraz pieprzem. Oprósz mąką. Krótko zasmaż nie rumieniąc. Wlej śmietanę i stale mieszając mocno podgrzewaj aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Dodaj tymianek i przypraw do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
Idealny do gotowanych mięs (oraz mięs w innej postaci).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa solianka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem