Śmietankowy sos z pieczarkami

autor: , kategoria: sosy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-20
  • Śmietankowy sos z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Oczyść pieczarki i pokrój w cieniutkie plasterki. Opłucz, osusz tymianek. Oderwij listki. Obierz cebulę i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóż pieczarki i mieszając smaż jeszcze 2-3 minuty. Posyp solą oraz pieprzem. Oprósz mąką. Krótko zasmaż nie rumieniąc. Wlej śmietanę i stale mieszając mocno podgrzewaj aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Dodaj tymianek i przypraw do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
Idealny do gotowanych mięs (oraz mięs w innej postaci).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe