Tarta z cukinią

autor: , kategoria: tarty , dodano: 2010-01-20
  • Tarta z cukinią

Składniki:

  • mąka [180 g]
  • masło [80 g]
  • maślanka [3.5 łyżki]
  • cukinia [2 szt.]
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • oliwa [4 łyżki]
  • czosnek [2 ząbki]
  • jajka [2 szt.]
  • śmietana [180 ml]
  • ser feta [100 g]
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz (do formy)

Przygotowanie:

Mąkę zagnieść z masłem, maślanką i szczyptą soli. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Opłukać cukinię, obrać cebulę. Cebulę i jedną cukinię zetrzeć na tarce. Lekko posolić, po chwili odcisnąć. Podsmażyć na oliwie. Doprawić czosnkiem i pieprzem. Przestudzić. Wymieszać z jajkami i śmietaną.
Natłuścić blachę, wylepić ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Obłożyć pokrojoną fetą. Zalać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną cukinię. Piec 20 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Ciasto z gruszkami i mascarpone FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką