Pizza na cienkim spodzie

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2010-01-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza na cienkim spodzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza na cienkim spodzie

Składniki:

Przygotowanie:

ciasto:
mąkę, drożdże,sól i wodę wrzucić do miski. Wyrabiać 5 minut (nie lubię wyrabiać ręką, więc albo używam miksera, albo wyrabiam łyżką). Zostawić na 5 minut żeby odpoczęło. Znowu wyrabiać 5 minut. Przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, miskę przykryć folią i zostawić na pół godziny. Po pół godzinie wstawić miskę na kilka godzin do lodówki.
Wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem, uformować dwie kule, przykryć folią. Rozwałkować lub rozciągnąć w powietrzu dwa cienkie placki.

Przygotować sos:

przecier pomidorowy, oliwę, bazylię, oregano i czosnek wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto posmarować sosem, ułożyć dodatki(te w przepisie są przykładowe, ja lubię taki zestaw, ale niech każdy daje to co lubi). Piec około 10 minut w 200 stopniach.



To jest pizza na naprawdę cienkim spodzie.
Ja czasem robię ciasto wieczorem i trzymam w lodówce nawet do następnego popołudnia.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • dagwoj, 2010-01-24 22:06:39
    dagwoj
    Nie znoszę pseudo pizz na grubym cieście, gdzie ciasto stanowi 3/4 całości... ten przepis na pewno wykorzystam, mam nadzieję że będzie smakowała jak we włoskiej restauracji
    Komentarz
  • Claire91, 2010-01-24 22:12:40
    Claire91
    ja porostu jesli chce zeby ciasto wyszlo plaskie to daje malo drożdzy,jesli grubsze to wiecej i problem z glowy
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-25 06:31:29
    vesenka
    Dobre ciasto to tajemnica dobrej pizzy. To jest rewelacyjne, bo podkreśla smak składników na pizzy, a nie przytłacza ich swoim smakiem.
    Dagwoj, spróbuj, bo pizza na tym spodzie faktycznie smakuje jak we Włoszech
    Claire, ale cienkie ciasto i dobre cienkie ciasto to dwie różne sprawy. Warto się z nim pobawić
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-25 20:32:01
    dagwoj
    vesenko, ja kilka lat "szukałam" dobrego przepisu, robię wszystko podobnie, ale nie wkładam do lodówki nigdy.... hmmm może w tym sekret? w sumie moje ciasto smakuje też fajnie, ja dodaję bazylii (zajrzyj na mój przepis) do niego ale z pewnością Twój przepis jst pyszny
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-26 13:14:02
    vesenka
    Ponoć powolne wyrastanie w lodówce to tajemnica dobrego, cienkiego ciasta na pizzę. To jest świetne.
    A następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu i spróbuję dodać bazylii

    Aha, wkradł się mały błąd. Koszt potrawy to
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-29 19:38:46
    Berlinianka
    -4
    Przepis ciekawy, ale tylko tyle. Czasochłonny(Z tym chłodzeniem ciasta, wyrabianiem, czekaniem aż się ogrzeje, bo chyba o to chodzi? Rozumiem wcześniejsze przygotowanie, tylko po co, skoro można je zrobić i ciach do pieca.), a pizza to szybkie danie, podobno, bo nie wg tego przepisu.
    Są zdecydowanie prostsze, wymagające mniej zabawy przepisy i przy takich zostanę.
  • vesenka, 2010-03-29 20:01:09
    vesenka
    czasochłonny? Nie wydaje mi się. Przecież ciasto wyrabia się raptem 15 minut.
    Jak pisałam, ja ciasto wyrabiam wieczorem, pakuję do lodówki i następnego dnia wyjmuję trzy godziny przed wsadzeniem do pieca. Ot i cała filozofia. A Tobie proponuję najpierw spróbować, a potem jeśli nie będzie Ci smakowało, dopiero tak nisko oceniać.
    I proponuję poczytać włoskie przepisy na dobrą pizzę.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-29 20:23:05
    Berlinianka
    Ja znam przepis na dobrą pizzę i stwierdzam, że z tym za dużo zachodu.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-29 20:32:55
    zlosliwiec
    1
    Moim zdaniem poprawny przepis, brawo za samodzielne przygotowanie sosu. Dałbym pół gwiazdki więcej za odkrywcze zestawienie składników
    U nas serwuje się pizzę po hiszpańsku - ciasto jak Ty, sos pomidorowy też, ale potem dodajemy szynkę serrano porwaną na kawałki i pieczone karczochy z oliwy. Mniam
  • vesenka, 2010-03-29 20:43:57
    vesenka
    No skoro tak stwierdzasz to smacznego.
    Pozwól jednak, że zostanę przy swoim zdaniu i przy swoim cieście.
    Przy okazji, robiłam ciasto z Twojego przepisu i ani smakiem, ani konsystencją nie przypominało klasycznego ciasta na pizzę. Powinnam wystawić stosowną ocenę, ale nie chciałam Ci w zeszłym miesiącu zaniżać średniej.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-29 20:46:31
    vesenka
    złosiu, mniam A ja się zastanawiałam do czego wykorzystać karczochy
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-30 11:47:26
    Berlinianka
    Opinię o moim przepisie powinnaś pisać pod moim przepisem. Dziękuję za dobroduszność, jeśli Ci nie smakowało to widocznie źle je zrobiłaś(jeśli w ogóle ), ale trzeba było napisać co myślisz.
    Przepis broni się sam.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-30 12:15:59
    vesenka
    Do swoich umiejętności kulinarnych nie mam wątpliwości, ale jeśli Ty uważasz,że jesteś tu jedyną osobą,która umie gotować to już nie mój problem.
    Nie mam problemów z wykorzystaniem w praktyce cudzych przepisów. Twój moim zdaniem jest kiepski.
    Dla mnie EOT, bo nie bawi mnie dyskusja z osobą, która uważa,że wie ode mnie , co JA robiłam, a czego nie.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-30 12:29:15
    Berlinianka
    To oceń mój przepis, daj mi 0,5 gwiazdki jeśli ma Ci to przynieść ulgę i ukarać mnie za wysokie mniemanie o sobie, które wcale takie nie jest, tylko opacznie rozumiesz krytykę pod swoim adresem, bo zaczęło się od pracochłonności zabijania drożdży w Twoim przepisie.
    I skończmy już tę tyradę. Dziękuję.
    Komentarz
  • sasia73, 2010-03-30 12:54:00
    sasia73
    2
    To jest moja ulubiona pizza, a wypróbowałam już kilka innych przepisów! Szybka i łatwa w wykonaniu. Zawsze mi się udaje, ciasto jest takie, jak powinno być. Dodatki to kwestia stanu posiadania
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 13:01:05
    czarnazuzia1
    2
    Vesenko doskonaly przepis na pizze ,wprost rewelacyjny .
    Robilam pizze z wielu przepisow ,ten jest najdoskonalszy.
    Dziekuje za niego
  • vesenka, 2010-03-30 13:01:09
    vesenka
    Berlinianko, Twoje mniemanie o sobie to Twoja sprawa. KONSTRUKTYWNĄ krytykę przyjmuję dobrze, nie mam z tym problemu.
    Ty napisałaś o pracochłonności, ja odpisałam,że DLA MNIE 15 minut wyrabiania to żadna pracochłonność.
    Myślę,że najlepiej jak każda z nas zostanie przy swoim zdaniu. Nie wszystkim musi smakować to samo. Dziękuję.
    Komentarz
  • Kattarina, 2010-03-30 13:01:24
    Kattarina
    3
    Ciasto przygotowuje dokladnie tak, jak Ty i tez nie lubie uzywac miksera. (Na szczescie mam silnego, chetnego do pomocy meza)
    W tym ciescie nia ma sie co zepsuc, wiec nie ulega szybkiemu przeterminowaniu i ja czasami, gdy mam lenia, to cienko rozwalkowane placki ,przelozne pergaminem kuchennym, przechowuje w lodowce kilka dni.
  • shachownica, 2010-03-30 14:42:57
    shachownica
    2
    ja robię wg identycznego przepisu ale nigdy nie "odpoczywam" ciasta uwielbiam pizzy na cienkim spodzie nie przeładowane dodatkami
  • Katty_p13, 2010-03-30 14:57:10
    Katty_p13
    2
    Ja uwielbiam pizzę tylko na cienkim cieście, zrobiłam wg przepisu z małą modyfikacją własną i też wyszło
  • gryx82, 2010-03-31 00:05:47
    gryx82
    3
    Niezawodny przepis na ciasto do pizzy, a to, jak wiadomo, połowa sukcesu. Nie używam miksera do wyrabiania, bo wolę zrobić to rencami, niż później go myć
  • caffe ristretto, 2010-03-31 19:08:23
    caffe ristretto
    2
    Zrobiłam małą modyfikację-na sposób wegetariański.Przepis to pewniak-ciasto wyszło idealne,sos aromatyczny,pizza zjedzona na raz
    Wolę przygotować pizze w domu,niż czekać w pizzerni i się nudzić.
    Cienki spód to zaleta;pizza nie zapycha,jest chrupiąca i świeża.
  • BigMama, 2010-04-01 12:35:05
    BigMama
    Ciasto do pizzy robiłam zawsze "na oko" z mąki, drozdży, wody, oleju i soli.
    A dzisiaj robię według Twojego przepisu "skuszona" powyższą dyskusją
    A właściwie to zaczęłam robić wczoraj wieczorem .
    Pizza siedzi w piecu ...
    ja siedzę w napięciu ...
    A na razie Ci powiem, ze to niegłupi pomysł z tym gnieceniem ciasta dzień wcześniej - z takim niejako "gotowym" ciastem to jest danie ekspresowe

    Jak już posmakuję, to dam gwiazdy ...
    ...albo nie dam
    Komentarz
  • BigMama, 2010-04-01 18:36:13
    BigMama
    2
    Daję gwiazdy
    Przede wszystkim za ciasto, bo ono mnie najbardziej interesowało. Nie wychodzi mulisty gnieciuch, nie jest go za dużo i przede wszystkim świetnie daje sie formować "ręcami", jak włoski panbuk przykazał
    Sos świetny.
    A dodatki dałam po swojemu - wedle życzeń domowników (jeden nie chce kiełbaski, drugi nie chce oliwek, trzeci by wolał z grzybami). Ja byłam ten drugi

  • anick88, 2010-07-14 00:38:54
    anick88
    z ocena czekam do jutra wlasnie wrzucilam ciacho do lodowki i zobaczymy co z tego wyjdzie zainteresowal mnie przepis swoja prostota i banalem oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie dodala czegos od siebie, wiec poszla lyzka oliwy i odrobina bazylii i oregano do ciasta..
    noo nastawiam sie na pycha obiad jutro
    Komentarz
  • anick88, 2010-07-15 01:40:49
    anick88
    1
    przepis ogolnie jest dobry. ja dodalam lyzke oliwy z oliwek do ciasta. bardzo latwo sie wyrabia. szybki i bezproblemowy. ciasto wyroslo mi idealnie. nie kleilo sie do wałka, dobrze sie formowalo. jedyny minusik maly - chyba wyszlo troche za twarde.. ale wydaje mi sie, ze to ja je za bardzo rozwalkowalam i bylo za cienkie, a wiadomo, ze "nadgorliwosc gorsza od faszyzmu".. zrobilam dwa placki o srednicy 35cm, wydaje mi sie, ze powinny byc o sredni 25cm i byloby idealnie
  • mama_olafa, 2010-08-06 20:42:26
    mama_olafa
    1
    Wspaniale ciasto, latwe do zrobienia i nawet specjalnie rece sie nie brudza Rzeczywiscie wychodzi cienkie, ja do samego ciasta dodalam "prawdziwe drozdze", czosnek oraz ziola. Oceniam bez watpienia na 5

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe