Łezki z bryndzą

autor: , kategoria: pyzy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-20
  • Łezki z bryndzą

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, opłucz, osusz. W garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku wrzuć 1/3 ziemniaków. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut. Odłożone ziemniaki zetrzyj na tarce o małych otworkach. Ugotowane ziemniaki odcedź, ostudź.
Starte ziemniaki przełóż na gęste sito. Odciśnij sok do podstawionej misy. Poczekaj 15 minut. Następnie gdy na dnie osiądzie krochmal, ostrożnie zlej sok z wierzchu. Krochmal wymieszaj z surowymi ziemniakami. Ugotowane ziemniaki zmiel, dołóż do surowych. Ciasto posól do smaku, dobrze wyrób.
Cebule obierz, posiekaj. Mięso pokrój w kostkę, bryndzę pokrusz. Z ciasta ziemniaczanego formuj łezki. Do środka każdej wciśnij trochę sera. Gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
Rozgrzej olej, wrzuć mięso i cebulę, wysmaż na rumiano. Gotowe łezki okraś skwarkami i cebulą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem