Stek wołowy

autor: , kategoria: z wołowiny, kuchnia amerykańska , dodano: 2009-10-30
  • Stek wołowy

Składniki:

Przygotowanie:

Krótko obsmażyć mięso na silnie rozgrzanym tłuszczu, obrócić na drugą stronę i smażyć do chwili, aż na powierzchni pojawi się krew.
Podawać z sosem śmietanowym. Zlać sos ze smażenia mięsa, dodać do niego kawałek masła, brandy, podgrzewamy, żeby odparował alkohol (zawodowi kucharze go podpalają, ale w domu lepiej tego nie próbować), dodać śmietankę kremówkę i sól. Sos lekko odparować, aby był gęstszy.

Najlepszym mięsem jest polędwica wołowa. Plastra polędwicy nie trzeba rozbijać tłuczkiem, jest tak delikatna, że można go uformować ręką. Inne mięsa nadające się na steki, takie jak np. pierwsza zrazowa czy rostbef, wymagają nieco więcej pracy i zwykle trzeba je trochę pobić (ale nie rozbić!).
Niezależnie od tego, z jakiego mięsa smażymy stek, należy pamiętać o tym, że:
- wołowiny nie soli się przed smażeniem;
- lepiej wybierać mięso poprzerastane tłuszczem niż chude;
- smażone jednocześnie steki powinny być mnie więcej tej samej grubości;
- smażymy na bardzo gorącym tłuszczu;
- mięso jest smaczniejsze, gdy przed smażeniem zanurzy się je w oliwie, a po smażeniu w roztopionym maśle;
- stek najlepiej smakuje, gdy w środku jest jasnoróżowy.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Justyna33333, 2010-04-15 17:08:32
    Justyna33333
    1
    Wygląda pysznie, ja bym dodała jeszcze sera pleśniowego, np. na ziemniaczki.
  • Monika2001, 2010-11-07 23:00:27
    Monika2001
    Akurat dzisiaj w telewizji kucharz zawodowy pokazywal jak sie robi steka z wolowiny. Zawsze mialam z tym problemy ( wychdzila zelowka) wiec obejrzalam z zainteresowaniem. Powiedzial ze:
    1. wolowine smazy sie na neutralnym oleju tzn napewno nie na oliwie z oliwek
    2. nie na bardzo goracym tluszczu , jak bedzie za goracy to za szybko zamkna sie pory i temeratura nie dojdzie do wnetrza, jak za zimny to sok zacznie wyciekac w czasie smazenia.
    2. po obsmazeniu ze wszystkich stron wklada sie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min.
    3 . tzw. medium powinien miec po wyjeciu z piekarnika 55 stopni Clesjusza ...jak ktos ma termometr to moze sprawdzic .
    4 . po wyjeciu z piekarnika zawija sie w folie aluminiowa aby doszedl inaczej po rozkrojeniu moze puscic soki.
    Powiedzial, ze najlepsza wolowina jest z Argentyny, ktora specjalizuje sie w wolowinie a pozatym mieso musi przejsc okres dojrzewania, ktory wlasnie przechodzi w czasie transportu. Stwierdzil rowniez, ze wolowina trafiajaca na nasze patelnie czesto jest za swieza, nie odpowiednio dojrzala.
    Tyle teorii nauczylam sie dzisiaj.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem