Chelebek pszenno - razowy.

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-01-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chelebek pszenno - razowy.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chelebek pszenno - razowy.

Składniki:

Przygotowanie:

Ja wyrabiam w maszynie do chleba (program wyrabianie) ale piekę w piekarniku. Bo ma wtedy bardziej chrupiącą skórkę. Ale można piec też w maszynie wtedy na programie pełne ziarno.

Do foremki z maszyny wlewam wodę, wbijam jajko, dodaję masło, sól cukier i wsypuję mąkę najpierw wrocławską potem razową, na samą górę suche drożdże. Włączam program wyrabianie.

Keksówkę smaruje masłem i wysypuję bułką tarta przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Piekę w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem - temp 160 stopni czas około 45 - do uzyskania pożądanego koloru skórki.

Można również przygotować w tradycyjny sposób:

Do miski wlać wodę, dodać masło, jajko, sól, cukier i mieszam do otrzymania jednolitek konsystencji. Dosypuję obie mąki i drożdże i wyrabiam, aż ciasto odchodzi od łyżki. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki i zostawić na 30 minut. Piec 45 w 160 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • PatrykLubik, 2016-09-28 08:21:56
    PatrykLubik
    do chlebków używam od jakiegoś czas tylko mąki szymanowskiej razowej typ 2000, chleb jest po prostu przepyszny
    Komentarz
  • ankaszym, 2017-05-05 09:04:36
    ankaszym
    też polecam mąkę szymanowską razową typ 2000 do chlebków jest idealna
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem