Plastry pikantnej polędwicy wołowej z morelą

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-01-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Plastry pikantnej polędwicy wołowej z morelą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Plastry pikantnej polędwicy wołowej z morelą

Składniki:

  • polędwica wołowa [2 kg] (2 kawałki po 1kg, każdy wycięty ze środkowej części)
  • olej [4 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • galaretka [1 szt.] (morelowa/brzoskwiniowa)
  • morele [14 szt.] (w syropie)

Przygotowanie:

Polędwicę opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i zdjąć błonę. Olej rozgrzej na dużej patelni, każdy kawałek mięsa obsmażać przez 5 minut ze wszystkich stron. Oprószyć solę i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać tłuszczem ze smażenia. Naczynie umieścić na ruszcie w nagrzanym piekarniku (225-250 stopni). Podczas pieczenia mięso obracać kilkakrotnie, polewając wytworzonym sosem. Piec 30 minut. Upieczone kawałki polędwicy wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić każdy kawałek na 14-16 plastrów.
Morele przekroić na połowy, ugotować w syropie. Pokroić na cząstki i po 3-4 ułożyć wachlarzowato na kawałkach mięsa. Przybrać pokrojoną w kostkę galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Sos żurawinowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem