Sos czosnkowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-01-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos czosnkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos czosnkowy

Składniki:

Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Tu uwaga na wybór majonezu - ja preferuję raczej łagodne, bo np. Kielecki jest dla mnie za ostry ;)

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.

Całość mieszamy.

I gotowe :)

Wspaniały do mięs, szczególnie z grilla, wędlin, ale i do pieczonych ziemniaków.
Polecam!


Można ostatecznie użyć czosnku granulowanego w sytuacji kryzysowej, ale jednak prawdziwy to prawdziwy ;)

    Śr. ocena: 4.36 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-22 13:42:44
    paulina150528
    3
    Sos czoskowy to dla mnie klasyk w kuchni. Jak do tej pory nie znudził się mi jeszcze i bardzo często dodaje go do wielu potraw.
    Cały sekret jego smaku tkwi jednak w dobrze dobranych przyprawach.Czosnek jak wiadomo konieczny ale brakuje mi tu podanych konkretnych przypraw Ja wiem,że każdy ma swój smak ale dla laika to może być problem.

    P.s. Strasznie podoba mi się ta miseczka w której jest sos.Zdradzisz sekret gdzie mogę takową zakupić?
  • kropka75, 2010-01-22 14:50:30
    kropka75
    2
    Przyprawy są wypisane wyżej, w składzie, to sól i pieprz.


    Bardzo podobny do tego jaki ja robię. Ilość czosnku akurat dla mnie. Jeśli byłyby to czosnek świeży - piekło w buzi.
    Tylko trochę za dużo majonezu.
  • zuzaneczka, 2010-01-22 19:11:19
    zuzaneczka
    paulina - przyprawy to tak jak napisała kropka są wymienione w składnikach i jest to sól i pieprz

    kropko - przepis wzięłam z opakowania przyprawy do Kebaba jak dobrze pamiętam i taki robię, nam odpowiadają proporcje
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-22 20:20:28
    paulina150528
    Zle się wyraziłam Sól i pieprz widze w przepisie,chodziło mi o dodanie innych jeszcze.Chociaż odrobinke,tak żeby smak był jeszcze bardziej wyrazisty
    Komentarz
  • elly2, 2010-01-22 21:56:40
    elly2
    1
    Ja dodaję zamiast jogurtu - śmietanę.
    Szczerze mówiąc nie solę ani nie pieprze, a sos smakuje naprawde wyśmienicie.
    Dodaję jeszcze koperek dla smaku i ładnego wyglądu.
  • kalahariii, 2010-01-22 23:38:33
    kalahariii
    hej, ja mam bzika na punkcie sosu czosnkowego. robie go tak:
    majonez
    śmietana czosnek
    sól
    papryka w proszku
    troszke ketchupu

    PYCHOTA
    Komentarz
  • madziks6, 2010-02-01 16:21:45
    madziks6
    2
    No wygląda smakowicie , ja nie dodaje pieprzu i również jest bardzo dobry
    Nadaje się do pizzy i oczywiście jako dodatek do potraw , i zawsze o czym trzeba pamiętać
    NIE ma konserwantów jakie
    występują w kupnych sosach:/

    polecam
  • karolinka86, 2010-02-04 12:21:30
    karolinka86
    Bardzo dobry sos Ja dodałam jeszcze odrobinę cukru oraz oregano i bazylii. wyszedł w smaku podobny jak ten z Da Grasso I z tym sosem jadłam takie gotowane pikantne pierogi. Super smakowało, polecam!
    Komentarz
  • Carlineee, 2010-02-10 12:04:05
    Carlineee
    Ja sos robię tylko z jogurtu, ogórka świeżego i czosnku i smakuje świetnie, jest taki lekki, niezbyt kaloryczny wydaje mi się że przyprawy są tu zbędne
    Komentarz
  • MissHuffy, 2010-02-11 00:27:11
    MissHuffy
    Carlineee to wtedy to sos tzatziki

    wg. mnie ten przepis jest zbyt ubogi w przyprawy, nie lubie mdłych potraw
    Komentarz
  • Carlineee, 2010-02-11 11:10:04
    Carlineee
    MissHuffy naprawdę?? Jak ja mało wiem gdzieś taki właśnie przepis na sos czosnkowy znalazłam
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-11 11:59:59
    Berlinianka
    2
    Jak dla mnie bezpłciowy ten sos, sól i pieprz to trochę mało dla smacznego sosu... Ale wiadomo, kwestia gustu
    Na taką ilość jogurtu 1-2 łyżki majonezu by wystarczyły, no ale skoro tak podali na opakowaniu przyprawy...
    Ładna miska i to dla mnie największy plus tego przepisu.
  • SceneQueene, 2010-04-11 17:46:42
    SceneQueene
    2
    Zdecydowanie najlepszy z sosów - a do tego - prosty w wykonaniu.
  • zuzaneczka, 2010-04-22 21:51:39
    zuzaneczka
    co do zarzutu że sos jest mdły/bezpłciowy ... hmm jest po prostu czosnkowy i ten smak zabija wszystkie inne i właściwie o to w nim chodzi
    Komentarz
  • Kamuuusia, 2010-05-03 13:43:39
    Kamuuusia
    1
    hmm ja dodaje mniej majonezu, dodaje słodkiej papryki (w proszku) wychodzi wyśmienity... Sól i pieprz to jednak za mało. Zależy od gustu ja wole nieźle doprawione. ;] Pozdrawiam
  • ferguusson, 2010-05-03 14:50:33
    ferguusson
    2
    wg mnie klasyczny, podstawowy przepis na sos. W zależnosci jakiego majonezu sie uzyje-smak jest modyfikowany.

    Mozna dodać ziół-ja lubie z koperkiem i/lub szczypiorkiem-ale to wtedy juz sos ziołowo-czoskowy


    A jesli została nam już resztka majonezu w domu dodajemy do jogurtu i czosnku(3 ząbków) oliwę z oliwek, wycisniety sok z cytryny, pieprz, sól i pol lyżki makonezu-sprobujcie koniecznie!
  • lwia paszcza, 2010-06-02 17:24:32
    lwia paszcza
    Przepraszam, ale moim zdaniem sos jest nieco mdły, bez smaku. Można do niego dodać tyle ziół, przypraw, aż grzech tego nie zrobić. Prawie każdy zna ten przepis, który nie pokazuje niczego nowego, dlatego myślę że jest to trochę zaśmiecanie...
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-23 10:49:20
    hayley01
    1
    Prosty i szybki sposób na smaczny sosik
    Jak dla mnie w wersji bez pieprzu za to z koperkiem, no i troszkę za dużo majonezu
  • misislipy, 2010-07-25 16:40:14
    misislipy
    ja zamiast samego czosnku dawałam zawsze tzw. oliwkę czosnkową(wyciskamy czosnek do miseczki, zalewamy olejem lub oliwą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej kilka dni) i czosnek granulowany
    sos jest wtedy delikatniejszy
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 17:56:00
    ewelline
    1
    często robiłam właśnie taki sos, tylko ja używam majonezu winiary - bo to mój ulubiony majonez

    (przyprawiam rożnie, czasem tylko sola i pieprzem, czasem dodam koperek, paprykę, chrzan i coś innego co mi wpadnie w ręce, czasem więcej czosnku czasem mniej)

  • Nankaa, 2010-08-26 08:08:58
    Nankaa
    1
    Zdecydowanie najlepszy sos czosnkowy, ze względu na to że bazą jest jogurt naturalny, a nie śmietana czy sam majonez Dokładnie tak samo robię, do pizzy, czy do domowego kebabu Zawsze się sprawdza
  • miskowa, 2010-08-26 09:57:38
    miskowa
    1
    nie wiem, czy 200g i 4 łyżki, to takie dokładnie proporcję, jak ja robię, ale chyba coś podobnego. Zgodnie z zasadą, że trochę więcej jogurtu naturalnego niż majonezu. Wszystko robię tak samo, ale dodaję jeszcze trochę cukru lub słodkiego keczupu do środka i kilka kropel soku z cytryny. Często też dorzucam jakieś zioła lub zwyczajnie koperek czy natkę. Wygląda wtedy ładniej.
    Ten sos ma wiele zastosowań, bo można go użyć i do pizzy i do mięs i do surówek czy sałatek
  • Assathra, 2010-10-12 00:39:34
    Assathra
    1
    Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu super smakuje, ja dodałam ziół prowansalskich i wyszedł zewelacyjnie
  • rita 1, 2012-01-09 18:08:47
    rita 1
    1
    Ja wolę wersję doprawioną białym pieprzem, odrobiną soli, cukru i majerankiem i z mniejszą ilością majonezu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe