Kogel Mogel

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-22
  • Kogel Mogel

Składniki:

Przygotowanie:

Z okazji Dnia Babci i Dziadka cykl smaki z dzieciństwa - wspomnienie PRLu

składniki umieszczamy w kubeczku i ucieramy do czasu aż cukier się rozpuści a masa będzie miała śliczny jasnożółty kolor :)

wersja wypas zakłada łyżkę ( lub dwie ) kakao
ja jednak w tym wypadku jestem tradycjonalistką...


przepis banalnym prosty jak konstrukcja cepa... ale dla mnie to młodzieńca delicja, jedno z najważniejszych przeżyć kulinarnych w dzieciństwie umieszczane w jednym rzędzie obok: chleba z śmietaną i cukrem, piętki świeżego chleba z masłem ( lub smalcem ), i andrutów :D

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-22 13:55:35
    28nana
    poprawka:

    "...składniki ( ŻÓŁTKA I CUKIER ) umieszczamy w kubeczku ..."
    Komentarz
  • gsk, 2010-01-22 15:11:58
    gsk
    2
    Taak uwielbiam kogel mogel, do tej pory go sobie robie jak mam ochote na coś słodkiego
  • anka_85, 2010-01-23 20:54:34
    anka_85
    hehe też jadłam wersje "wypas"
    pamiętam, jak babcia mi ucierała w takim specjalnym kubku, jak widzę ten kubek, od razu mam smaka na kogla mogla :P
    Komentarz
  • anka_85, 2010-01-23 20:55:08
    anka_85
    2
    zapomniałabym o ocenie .... 5 się należy
  • eternitymoment, 2010-01-23 22:51:51
    eternitymoment
    1
    kogiel mmmm:P moje dziecinstwo
  • madmuazelle, 2010-02-03 17:19:00
    madmuazelle
    Kogiel mogiel,mm smak mojego dzieciństwa.
    Uwielbialbiałam się nim zjadać,pychota.
    Ocena=5
    Komentarz
  • madmuazelle, 2010-02-03 17:20:00
    madmuazelle
    2
    Ja również o ocenie zapomniałam :/
    5-teczka
  • Martilla, 2010-02-14 12:18:36
    Martilla
    2
    Smak dzieciństwa, teraz boję się jeść surowe jajka ale za samo wspomnienie tego smaku daję 5 mniam
  • 28nana, 2010-05-13 14:39:14
    28nana
    ostatnio lekarz zalecił mojej koleżance ( u której morfologia wykazała lekką postać anemii ) - żeby przez 2 tygodnie stosowała kurację : kogel - mogel + 50 m czerwonego wytrawnego wina.
    Pierwsza myśl: masakra
    ale jak się skuszę to dam znać - no chyba że mnie ktoś ubiegnie
    Komentarz
  • asix86, 2010-06-23 12:07:49
    asix86
    1
    pamiętam ten smak, teraz bym się nie odważyła zjeść surowych jajek
  • iwka2002, 2010-09-08 22:01:50
    iwka2002
    1
    o mamma mia kogel mogel-toż to wspomnienie luksusu z jedynie słusznych czasów Pamiętam jak łapka bolała od ucierania. Za retrospekcję 5+
  • buckleyowa, 2014-02-05 19:29:58
    buckleyowa
    bardzo dobry, jednak też niestety bardzo niezdrowy. białka z węglowodanami po prostu się wykluczają i niestrawione gniją i fermentują w jelitach. dzieci zdecydowanie nie powinny tego pic
    Komentarz
  • magdusia21, 2014-02-15 13:50:25
    magdusia21
    0
    Ja znam kilka sposobów na kogel mogel. Moja prababcia ucierała żółtka z cukrem i dodawała do nich kilka kropel soku z cytryny, a dziadek robił jak w przepisie wyżej i ubijał jeszcze białka na sztywną pianę z cukrem i wtedy wszystko delikatnie mieszał. Aach, dzisiaj też się obawiam surowych jajek ale chyba mnie to nie powstrzyma i sobie ukręcę ;-)
  • Gomra, 2014-02-17 09:17:19
    Gomra
    ja robie kogel mogel też z białek, a nie tylko samych zółtek. Ubijam białka, i dalej jak Ty, poźniej lączę.
    Komentarz
  • katmaz, 2014-07-09 21:57:21
    katmaz
    Kogel-mogel (u mnie w domu kogiel-mogiel), to chyba jeden z ulubionych smaków z dzieciństwa. Ale aż dwie szklanki żółtek i tylko dwie łyżeczki cukru? Ja zawsze robiłam w proporcji łyżeczka cukru pudru na żółtko. I bez kakao - profanacja. Można dolać do lekko ostudzonej kawy, polecam.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem