Pączki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-01-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pączki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pączki

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru. Po rozmieszaniu dodać resztę mleka i tyle mąki, aby rozczyn był gęstości śmietany. Odstawić, aby masa podrosła. Ubić jajka z cukrem. Dodać je do masy razem z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i dodać do ciasta. Ponownie ugniatać ciasto. Wlać dwie łyżki spirytusu. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Formować pączki (ja robię te takie malutkie). Kłaść pączki na tłuszczu i gdy się zarumienią przewrócić na druga stornę.

Gotowe pączki posypac można cukrem pudrem, bądź polac lukrem.

Małych pączuszków wychodzi bardzo dużo. Tak na oko z 50.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe