Pączki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-01-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pączki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pączki

Składniki:

  • mąka [1 kg]
  • cukier [1 szklanka]
  • margaryna [250 g]
  • mleko [2 szklanki]
  • drożdże [100 g]
  • sól [1 szczypta]
  • spirytus [2 łyżki]
  • olej [0.5 l] (do smażenia)
  • jajka [2 szt.]

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru. Po rozmieszaniu dodać resztę mleka i tyle mąki, aby rozczyn był gęstości śmietany. Odstawić, aby masa podrosła. Ubić jajka z cukrem. Dodać je do masy razem z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i dodać do ciasta. Ponownie ugniatać ciasto. Wlać dwie łyżki spirytusu. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Formować pączki (ja robię te takie malutkie). Kłaść pączki na tłuszczu i gdy się zarumienią przewrócić na druga stornę.

Gotowe pączki posypac można cukrem pudrem, bądź polac lukrem.

Małych pączuszków wychodzi bardzo dużo. Tak na oko z 50.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem