Racuchy drożdżowe z jabłkami.

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-01-22
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe z jabłkami.
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba na programie wyrabianie.

Wlewam do foremki z maszyny mleko, dodaję jajka, cukier, sól, mąke i drożdże i włączam program wyrabianie.

Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, można również zetrzeć na tarce na plasterki. Dodaję do ciasta i włączam na 10 minut od nowa program wyrabianie - aż jabłka połączą się z ciastem.

Ciasto jest gęste, ale nie twarde.

Na patelni rozgrzewam olej - warstwa około 1 cm i łyżką nakładam ciasto. Smażę z obu stron na jasno-złoto - brązowy kolor.

Podaję z cukrem pudrem.

Można również wyrabiać tradycyjnie w misce i zostawić do wyrośnięcia:

Wlać mleko, jajko do miski wymieszać aż się połączą. Wsypać resztę składników - po za jabłkami i wyrabiać, aż będą tworzyły się bąble. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Dodać starte jabłka i dokładnie połączyć.

Na patelni rozgrzewam olej - warstwa około 1 cm i łyżką nakładam ciasto. Smażę z obu stron na jasno-złoto - brązowy kolor.


Podawać z cukrem pudrem. Do ciasta można dodać cynamonu, ale niestety mąż z synkiem za nim nie przepadają, więc robię bez.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • karolcia198506, 2010-01-22 17:35:44
    karolcia198506
    2
    O jak ja lubię takie racuchy, kojarzą mi się z dzieciństwem moja babcia robiła takie same Jak dla mnie najlepsze z dżemem lub nutellą
  • kasiasiar, 2010-01-22 19:19:29
    kasiasiar
    4
    Uwielbiam jeszcze lekko ciepłe , posypane cukrem pudrem! Pycha !
  • kropka75, 2010-01-23 12:59:17
    kropka75
    Ale śliczne. I o ile zdrowsze niż takie na sodzie czy proszku. Dodaję do ulubionych i z przyjemnością zrobię.

    Brawo.
    Komentarz
  • moooniaaaa, 2010-01-23 14:52:38
    moooniaaaa
    1
    Uwielbiam je! Moja mama zawsze robi je rano, otwieram oczy,a w całym domu czuć ich słodycz
    Zamiast jabłek można dodac brzoskwinie,tez pycha
  • karolcia198506, 2010-01-23 15:56:40
    karolcia198506
    Jesteś niedobra wstawiłaś tak smakowite zdjęcie że nie mogłam się powstrzymac i je dziś zrobiłam
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-24 09:56:23
    juras23k
    mmmm uwielbiam takie przysmaki z jabłkami jeszcze nie probowałem ale napewno są przepyszne. niedługo będą naobiad zapewne
    Komentarz
  • nicka01, 2010-02-03 13:35:10
    nicka01
    1
    o losie !
    PRZEPYSZNE !
    Dzisiaj robione !
  • Martilla, 2010-02-13 22:38:12
    Martilla
    3
    Uwielbiam. Bardzo często robię je na niedzielne śniadanie. Jabłka dodaję pokrojone w cienkie plasterki i obsypane cynamonem
  • Phynn, 2010-05-20 21:14:10
    Phynn
    0
    oj tak, uwielbiam je ( identyczną wersję ) szkoda, tylko, że mają tyle kalori, ale kilka sztuk nikogo nie zabiję ;-)
  • winter76, 2010-05-23 09:57:38
    winter76
    0
    Uwielbiam takie racuszki.Robię z prawie identycznego przepisu,często zamiast jabłek dodaję inne owoce np gruszki,ananasa.
  • anka_bunio, 2010-09-25 15:51:59
    anka_bunio
    2
    Chociaż zwykle wybieram przepisy dietetyczne na smacznym, cieszę się, że tym razem sięgnęłam po coś tradyyjnego. Od dziecka kocham racuchy i lubię je robić, ale z przepisem na ciasto drożdżowe się jeszcze nie zetknęłam. A szkoda, bo są REWELACYJNE! Pyszne, słodkie, puszyste. Nawet nie trzeba cukru pudru dodawać, ja tylko oprószyłam.
  • Tencza, 2012-02-09 11:17:24
    Tencza
    Ja na dzisiejszy obiad tez takie zrobię. Skusiły mnie Wyglądają przepysznie.
    Mam tylko pytanie czy zamiast drożdży suchych mam dać całą kostkę tradycyjnych drożdży?
    Komentarz
  • nagi_aniolek, 2012-02-10 19:20:27
    nagi_aniolek
    2
    Wypróbowałam, racuchy wychodzą bardzo dobre, zawsze chętnie wracam do tego przepisu.
  • Tencza, 2012-12-08 11:17:36
    Tencza
    0
    Wczoraj na obiad zrobiłam racuszki z tego przepisu (na życzenie mojego Tż-ta Wyszły bardzo dobre, najlepsze na ciepło, z lekko uprażonymi kawałkami jabłek z środku. Pycha Błyskawicznie zniknęły
  • aanneett, 2013-04-18 02:22:09
    aanneett
    1
    Wypróbowane kilka razy z tego przepisu. Wyszły świetnie!
  • avrilla94, 2013-06-26 13:51:58
    avrilla94
    0
    uwielbiam racuchy mniam, mniam, musze zrobić sobie
  • wolfi, 2013-06-28 08:14:39
    wolfi
    0
    smak mojego dzieciństwa, zawsze robiłam z Babcią
    lubiłam jeszcze surowe ciasto podjadać
  • ceciii, 2013-10-02 16:58:09
    ceciii
    0
    Robiłam nie raz i nie dwa -P R Z E P Y S Z N E ! Tylko ja dodaję więcej cukru, bo 1) nie prószę później cukrem-pudrem więc 2) za mało słodkie dla mojego TŻ ale ponad to są mega smaczne! I takie puszyste, jak chmurka
  • mona1, 2013-12-06 18:09:11
    mona1
    0
    Wspaniały przepis! Racuszki wyszły przepyszne!!! Dziękuję
  • ankaszym, 2017-05-05 09:10:50
    ankaszym
    a dla mnie takie racuchy tylko z mąki luksusowej szymanowskiej, pycha
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe