Dżem z czerwonej cebuli.

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-01-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dżem z czerwonej cebuli.

Składniki:

  • cebula czerwona [15 szt.] (dużych)
  • oliwa z oliwek [14 łyżek]
  • cukier brązowy [9 łyżek]
  • czosnek granulowany [4 łyżeczki]
  • wino [250 ml] (czerwone lub białe)
  • woda [500 ml]
  • liście laurowe [10 szt.]
  • sok z cytryny [2 szt.]
  • ocet balsamiczny [12 łyżek]
  • sól [1 łyżeczka]
  • pieprz [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Oliwę rozgrzej w dość dużym garnku.
Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 20min, aż zmięknie.
Następnie dodaj cukier i duś przez 4min.
Po tym czasie do cebuli dodajemy czosnek, liście laurowe, wino i wodę.
Duś na małym ogniu, aż woda + wino wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka.(ok. 1,5h)
Następie dodaj sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Duś następne 5 min.

Po tym czasie wyciągamy liście laurowe i przekładamy cebulę do słoiczków.

Uwagi:
Mi najlepiej smakuje z pasztetami, serami i różnego rodzaju mięsami.
Jeżeli dodamy czerwonego wina, cebula nabierze ładniejszego koloru.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: fasolka szparagowa na zimę

Komentarze

  • agness_8, 2010-03-03 13:07:49
    agness_8
    1
    Bardzo łatwe, nie zabiera dużo czasu, a przede wszystkim smaczne
  • hania811, 2010-03-03 13:18:01
    hania811
    dzięki wielkie za przepis.
    Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tego dżemiku, ale dobrego przepisu nie posiadałam.
    Zrobię na pewno i dam znać jak wyszło.

    Komentarz
  • lentilka, 2010-03-04 10:58:28
    lentilka
    Koniecznie daj znać, jak wyszło, u mnie w domku taki dżem znika w tydzień, dlatego mnożę wszystkie składniki razy 2
    Niestety przy takiej ilości wina i wody proces parowania jest dłuższy:/
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-16 23:43:52
    koszatniczka320
    bardzo intrygujący przepis... nigdy czegoś takiego nie jadłam i chyba boje się wypróbowac...
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-06-06 21:16:30
    HAMALIELKA
    1
    Nigdy czegoś takiego nie widzialam, nie slyszalam, nie probowalam. Totalna nowosc jak dla mnie
  • hania811, 2010-06-10 09:52:02
    hania811
    4
    Robiłam. Wychodzi zawsze GENIALNIE. Hit do serów i mięsa.
    Bardzo dziękuję za ten przepis.
    Składniki w idealnych proporcjach -nic dodać nić ująć
  • lentilka, 2010-06-12 22:37:10
    lentilka
    Hania811 ciesze się, że wyszło i smakowało
    Ja dodaje go jako dodatek do domowego pasztetu, znika ze stołu b. bardzo szybko

    Sama dawno nie robiłam, ale jutro się zmobilizuje
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-09 14:51:46
    ewelline
    nie widziałam takiego dżemu nigdy, dodaje do ulubionych zrobię małą porcje na spróbowanie
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-08-05 17:44:21
    anka_bunio
    Czy wino jest konieczne? Można je czymś zastąpić? Zaciekawił mnie ten przepis.
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-08-22 00:17:39
    pinaplesss
    1
    Konfitura boska, aż dziw, ze powstała z cebuli. Cieżko było sie od niej oderwać, a niestety wyszło mi 5 maluckich sloiczkow. Jutro znowu robię

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem