Grzyby w occie

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-01-22
  • Grzyby w occie

Składniki:

  • grzyby [2 kg]
  • ocet [1 szklanka]
  • cukier [2 łyżki]
  • goździki [72 szt.]
  • ziele angielskie [72 szt.]
  • gorczyca [2 łyżeczki]
  • liście laurowe [6 szt.]
  • pieprz czarny [4 łyżeczki]
  • sól

Przygotowanie:

Na 6 słoików po 0,35l.

Grzyby oczyścić, przyciąć trzonki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Do octu dodać 4 szklanki wody, cukier, przyprawy aromatyczne oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować 15 minut.
Ciepłą marynatą zalać grzyby. Do słoików rozłożyć przyprawy (po 12 goździków i ziela, po 1 liściu laurowym). Słoiki zakręcić. Postawić do góry dnem do ostygnięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z grzybami leśnymi

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką