Rolada z łososiem

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-01-22
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Rolada z łososiem
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Rolada z łososiem

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić szpinak i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Odparować wodę, przełożyć na sitko i ostudzić.

Do ostudzonej masy dodać mąką, wymieszać dobrze i wyłożyć na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 15 minut w temp. 190 st. Wystudzić.

Serki Almette wymieszać z pozostałymi ząbkami czosnku.

Placek smarujemy równą warstwą serka. Na to wykładamy plastry łososia.

Teraz najtrudniejsze - przy pomocy foli spożywczej placek zwijamy w roladę. W zawiniętej foli wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry o grugbości około 1- 1,5 cm.

Smacznego.

    Śr. ocena: 3.90 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • lentilka, 2010-02-05 08:55:18
    lentilka
    1
    Łosoś i szpinak - pycha...!!! Ja bym tu użyła wędzonego łososi jak dla mnie idealnie by pasował.
  • hania811, 2010-02-05 09:52:10
    hania811
    Przepis trochę niejasny..co z tymi 4 jajkami? dodać do szpinaku?
    Jaki ma być szpinak? Rozdrobniony ze śmietaną czy może same liście?
    Komentarz
  • daget, 2010-02-05 11:42:40
    daget
    2
    Rolada jest rewelacyjna, ciasto idealnie piankowe, delikatne i jako zimna przekaska podbija stoly szpinakowych sktytozercow. Tylko niestety przepis niejasny.... Zoltka mieszamy z zimnym szpinakiem (bez smietany!!!) a bialka upijamy na sztywno i postepujemy jak w przypadku biszkoptu. Delikatnie polaczyc skladniki najlepiej drewniana kopystka.

    I dla lepszego oddzielenia ciasta szpiankowego od papieru polecam dobrze go natluscic lub lepiej uzyc folii aluminiowej, zeby potem nie wyklinac przy zdejmowaniu.

    Losos moze byc ale nie jest obligatoryjny. Bez lososia tak samo szybko znika z talerza
  • hania811, 2010-02-05 11:54:24
    hania811
    O widzisz! tak myślałam że to ma być biszkopt szpinakowy
    Przepis rewelacja w takim razie. Zrobię przy najbliższej okazji i ocenię
    Ale pewnie będzie 5
    Komentarz
  • miskowa, 2010-02-05 12:20:48
    miskowa
    ja nadal nie za bardzo kojarzę, co z tym ciastem. Mieszam żółtka z wystudzonym szpinakiem, dodaję mąkę. Osobno ubijam pianę z białek i potem dodaję ją do masy szpinakowej mieszając już łyżką (jak przy cieście, żeby było puszyste, tak?)
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-05 13:18:57
    paulina150528
    Ja bym była wdzięczna o bardziej sprecyzowany przepis na to ciasto Pogubiłam się i nie do końca wiem jak je zrobić a samo danie na zdjęciu wygląda rewelacyjnie. Chętnie wypróbuje wtedy i ocenie
    Komentarz
  • daget, 2010-02-05 14:38:07
    daget
    Misiakowa dokladnie tak.... A dla pauliny po kolei.... robisz szpinak, studzisz dodajesz zoltka, mieszasz . Zostawiasz. Ubijasz osobno bialka. Bialka delikatnie laczysz ze szpinakiem i rownie delikatnie i stopniowo wsypujesz make. Wykladasz na blache i rownasz.... Pieczesz. Studzisz, smarujesz serkami zwijasz mocno w rulon zabezpieczasz folia spozywcza i do lodowki.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-05 16:11:43
    paulina150528
    Dziękuje Szpinak mam,łososia też więc będe dzisiaj eksperymentować a wtedy ocenie
    Komentarz
  • Nenah, 2010-02-05 17:02:31
    Nenah
    Oj, faktycznie pominęłam kwestię jajek!
    dopiero po waszych komentarzach zauważyłam! Tak to jest jak się pisze przepis z 11-sto miesięcznym bobasem wiszącym przy nogawce
    Daget - dziękuję ci za wyjaśnienia i uzupełnienia.
    Komentarz
  • Nenah, 2010-02-05 17:12:03
    Nenah
    Oj, faktycznie pominęłam kwestię jajek!
    dopiero po waszych komentarzach zauważyłam! Tak to jest jak się pisze przepis z 11-sto miesięcznym bobasem wiszącym przy nogawce
    Daget - dziękuję ci za wyjaśnienia i uzupełnienia.
    Komentarz
  • KlatkaNaPtaszka, 2010-02-21 08:56:24
    KlatkaNaPtaszka
    uwielbiam lososia pod kazda postacia
    Komentarz
  • Anusia_piekniusia, 2010-03-04 14:51:04
    Anusia_piekniusia
    2
    Przepis wykorzystywany przeze mnie wielokrotnie. Rolada jest przepyszna, robie ją często na imprezy i nawet zagorzali przeciwnicy szpinaku się na nią skusić potrafią. Acha - i nie wyobrażam sobie rolady bez soku z cytryny na łososiu

    Oczywiście postępowanie z jajkami powinno być tak jak podała daget Ważne sa tez proporcje - mi na całe opakowanie szpinaku (450g.) przypada tak ok. 2 opakowań po 100g łososia i piekę roladę na blaszce 27x40 cm. Wtedy w przekroju wszystkich warstw jest proporcjonalnie .

    Po upieczeniu ciasta szpinakowego (oczywiście piekę na "śliskiej" stronie papieru) wykładam go z papierem na mokrą ściereczkę. Po ostudeniu łatwo papier odejdzie od ciasta.
  • aleksandrettaa, 2010-04-01 11:53:56
    aleksandrettaa
    1
    Jajka gdzieś zaginęły w akcji. Zakładam, że trzeba dodać do szpinaku. Jak dla mnie sokiem z cytryny lepiej skropić łososia niż dodawać do szpinaku. Chętnie dorzuciła bym trochę koperku bo świetnie się komponuje z serkiem i łososiem. Poza tym przepis bardzo ciekawy. Potrawa bardzo ładnie wygląda i robi wrażenie wyszukanego dania. Poza tym kocham szpinak i łososia, więc jestem na tak.
  • AlicjaH, 2010-11-16 12:07:43
    AlicjaH
    0
    Własnie tego szukałam-dzięki wielkie ;-)
  • Susanna, 2011-04-04 08:42:39
    Susanna
    Dodałam do ulubionych. Jako wielbicielkę szpinaku i łososia zaintrygował mnie ten przepis. Rolada wygląda cudnie! Napewno wypróbuję. I mężowi też pewnie bezie smakowało bo uwielbia szpinak. Wielkie brawa dla Daget i innych dziewczyn za wyjaśnienia!! Nie zrozumiałabym tego przepisu bez Was
    Komentarz
  • Susanna, 2012-01-16 14:37:27
    Susanna
    1
    Rolada wyszła idealnie W smaku pyszna - amatorom szpinaku z pewnością przypadnie do gustu Za roladę 5 - za opis tylko 3. Gdyby nie trafny opis Daget i innych dziewczyn nie wiedziałabym jak się dot ego zabrać. Dzięki dziewcznyn! Rolada na stałe zagości w moim menu.
  • martul, 2012-04-07 14:06:07
    martul
    jak dobrze że czytam zawsze komentarze! jestem w trakcie robienia i w ogóle umknęły mi te jajka do brze że któraś to wypatrzyła bo pewnie by mi nic nie wyszło jak skończę ocenię efekt
    Komentarz
  • martul, 2012-04-07 19:00:50
    martul
    -2
    hmmm mi nie wyszła :/ wszystko szło dobrze do momentu zwijania kiedy wszystko mi się rozciapało...w smaku rewelka ale trudne dla mnie było to zwinięcie i nie wygląda tak pięknie jak u ciebie
  • Gumisiek007, 2012-09-11 21:20:42
    Gumisiek007
    0
    Zdaję się na ocenę mamy, świetny przepis, wyszło super.
  • hortensja65, 2013-07-18 10:14:10
    hortensja65
    0
    Ja też robię taką roladę. MI się nie rozciapuje bo do masy serowej dodaję płaską łyżkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. odczekuję aż nieco wystygnie i dodaję do serka. Szybko rozbijam trzepaczką i rozsmarowuję na placku.
  • iceflower, 2013-10-28 11:56:33
    iceflower
    0
    Moja teściowa robiła kiedyś tę roladę, ale niestety mnie nie porwała - ciasto szpinakowe ciut mdłe, a jeżeli chodzi o ser to bardziej pasowalaby feta, zdecydowanie. Całość ratuje łosoś, bo ma wyrazisty smak i jakoś nie wyobrażam sobie tego dania bez niego. Ogólnie może być jako przystawka na imprezę, ale generalnie bez szału i polotu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe