Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek ;-)

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)

Składniki:

Przygotowanie:

ciastka drobno pokruszyć.
Do garnuszka wlać mleko, wrzucić cukier, 1/4 kostki masła i kakao. Zagotować. Jak trochę przestygnie wymieszać z pokruszonym ciastem, dżemem, aromatem, kremem czekoladowym i bakaliami. Ugnieść na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt miękka dodajemy trochę pokruszonych herbatników.
Z masy formujemy kulki.
Przygotować polewę-rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
Kulki polać lub obtaczać w polewie. Posypać siekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.72 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Ewusia_marchew, 2010-03-28 20:07:34
    Ewusia_marchew
    2
    Uwielbiam bajaderki i w końcu wiem jak się je robi trochę skomplikowane, ale mam nadzieję ze kiedyś znajdę czas na wypróbowanie
  • Patucha, 2010-03-28 21:44:20
    Patucha
    2
    u mnie dzisiaj bajaderki według tego przepisu zagościły - super wyszły - gościom bardzo smakowały - polecam szybko i smacznie
  • miskowa, 2010-03-29 09:45:08
    miskowa
    2
    Bajaderka to ulubione ciasto mojego tż i nic go to nie interesuje, że to ze "starych" ciast i ciastek Robiłam kiedyś z troszkę innego przepisu - bez dżemu, nutelli, za to z dużą ilością rumu.
    Twój przepis jest lepszy, kulki wyjdą fajniejsze, bo jest więcej składników "zmiękczających", więc na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji.
    No i dzięki temu, że twoje są w polewie, łatwiej je pewnie obtoczyć potem w orzeszkach czy wiórkach kokosowych, co wcześniej sprawiło mi trochę trudności.
    Dzięki
  • vesenka, 2010-03-29 10:41:16
    vesenka
    Polecam, są naprawdę smaczne. Bardzo lubię bajaderki, ale tylko własnej produkcji. Wtedy mam pewność co jest w środku
    Dla mnie to idealny sposób na wykorzystanie resztek ciast po świętach czy imieninach.
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-29 12:05:47
    miskowa
    dlatego właśnie ja też wolę zrobić sama niż kupować, wiem, co jest w środku przynajmniej.
    Szkoda tylko, że nie ma u mnie pojęcie resztki ciasta/ciastek - tż pożera zawsze wszystko do końca, także do bajaderek muszę kupować specjalnie
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-03-29 19:03:31
    skarbiatko
    3
    Dla mnie idealny przepis,ponieważ ciągle bezskutecznie próbuję i czynię gnioty,mam teraz doskonały przykład na naprawę skutków własnych działań. Nigdy nie próbowałam robić bajaderek więc z przepisu z radością skorzystam.
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 18:39:29
    czarnazuzia1
    0
    swietny przepis akurat bedzie mozna zrobic po swietach .
  • dzika truskawa, 2010-03-30 19:30:13
    dzika truskawa
    4
    Oooo, coś dla osoby, która ma dwie lewe ręce do pieczenia ciast i co jakieś zrobi to porażka. Czyli dla mnie Nastepną porażkę będzie można przerobić na bajaderki i udać, że tak miało być
  • Kattarina, 2010-03-31 11:46:19
    Kattarina
    2
    Lubie bajaderki i wykonuje wg b.podobnego przepisu- tylko nie dodaje dzemu,(nie przepadam za polaczeniem smaku czekolady i owocow), a jako maniaczka kokosu, "do wnetrza" i na wierzch wsypuje wiorki kokosowe
  • gabka9, 2010-03-31 17:51:49
    gabka9
    3
    Chodziły za mną ostatnio, szukałam przepisu, aż w końcu kupiłam w cukierni....Chyba muszę koniecznie zrobić jakiś zakalec
  • vesenka, 2010-04-02 21:45:34
    vesenka
    ja zrobię po świętach. Co prawda nie mam w planach popełnić żadnego zakalca, ale za to przewiduję sporo resztek ze świątecznych wypieków.
    Komentarz
  • sante, 2010-04-10 16:38:00
    sante
    1
    To jest pyszne,najlepiej smakuje na drugi dzień.
  • karolcia198506, 2010-04-10 18:23:14
    karolcia198506
    2
    Bajaderki to świetna sprawa, smaczne idealne gdy mamy mało czasu albo gdy ktoś nie lubi piec a ma ochotę na coś słodkiego jak patrze na zdjęcie to ślinka mi cieknie
  • monisia104, 2010-05-30 16:28:14
    monisia104
    1
    wypróbowałam raz i koniec. ciastka są pracochłonne, kruszenie starych ciastek i biszkoptów zajęło mi sporo czasu. efekt końcowy... spodziewałam się czegoś innego. lubię słodkie, ale to mi nie podchodzi. na dodatek te ciastka są bardzo ciężkie. stoją w kuchni od 2 godzin i zniknęły tylko 4, każdy spróbował po jednym i koniec (zazwyczaj przez ten czas już nic by nie było). osobiście nie polecam.
  • vesenka, 2010-05-30 16:51:25
    vesenka
    Monisiu, nie wiem czego innego się spodziewałaś po bajaderkach Przecież one takie właśnie są ciężkie, słodkie i zapychające.
    Komentarz
  • Qunnie, 2010-05-30 20:11:23
    Qunnie
    1
    Fajny przepis, u mnie zawsze zostaje masa ciast po świętach bo jakoś nikt nie rzuca się na słodkie a tak spróbuję zrobić coś takiego i zamrozić. Nie przekonuje mnie tylko to o zakalcu, zawsze myślałam, że jedząc zakalca można się zatruć??
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-05-31 09:44:28
    Mademoiselle_Pauline
    -6
    Robię ciasto bajaderka i w moim przepisie jest kasza manna, a wykonanie wcale nie jest ani pracochłonne, ani długie. Ciekawy przepis, ale zniechęca mnie te babranie z kruchymi ciastkami.
  • vesenka, 2010-05-31 09:58:23
    vesenka
    ? Mademoiselle Pauline, możesz mi pokazać, w którym miejscu napisałam,że przepis jest pracochłonny i wymaga dużo czasu?
    Nie wiem dlaczego oceniasz coś, czego nie ma w przepisie?
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-06-15 11:23:06
    HAMALIELKA
    2
    Zawsze byłam wybitną fanką bajaderek. Od lat ich nie jadłam. Dziękuje za przypomnienie. Jako,ze na Wyspach takich jak powyżej przysmaków nie ma, z chęcią skorzystam z przepisu. Dodaje do ulubionych.

    Pozdrawiam.
  • cholernarejestracja, 2010-06-16 05:31:39
    cholernarejestracja
    1
    Mocno zmodyfikowałam przepis, ale to wciąż były Twoje bajaderki

    Dodałam malinowego dżemu, bo akurat mam go dużo do wykorzystania.Trochę się obawiałam, bo nie przepadam za połączeniem malin (i innych owoców) i czekolady/kakao, ale po przegryzieniu się dżem jest mało wyczuwalny. Do środka dodałam maku i orzechów włoskich. Zwiększyłam nieco proporcje "mokrego" do "suchego", i nie robiłam już polewy - obtoczyłam kulki w kokosie, który pięknie się przyklejał

    Akurat zostało mi sporo jasnego ciasta bez żadnych dodatków, więc ponieważ dość mocno już się wysuszyło, to starłam je w robocie kuchennym na grubych oczkach.

    Polecam włożenie bajaderek po ulepieniu do lodówki - przez noc się przegryzą i ciacha zmiękną, przez to uzyskają tą charakterystyczną konsystencję. W formowaniu kulek pomogło mi zwilżanie rąk wodą.

    Wsuwało je 5-6 osób, i każda zachwycona
  • ewelline, 2010-08-15 06:53:54
    ewelline
    ja osobiście nie przepadam ale fajny pomysł
    Komentarz
  • seszaj, 2012-02-24 14:05:59
    seszaj
    Dzięki za przepis, bardzo mi się przydał!
    Komentarz
  • Malla, 2013-10-31 20:06:53
    Malla
    0
    Proste, pyszne i ekologiczne, nic się nie marnuje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem