Kurczak w sosie gyros

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-01-23
  • Kurczak w sosie gyros

Składniki:

  • pierś kurczaka [2 ] (podwójne)
  • cebula [1 ] (duża)
  • śmietana [200 g] (12 lub 18 %tylko nie kwaśna)
  • przecier pomidorowy [2 łyżki] (mogą być pomidory z puszki pokrojone w kostkę)
  • przyprawa do gyrosa [1 op.]
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • czosnek (do smaku)
  • woda (lub mleko)

Przygotowanie:

cebulę kroimy w kostkę lu piórka i podsmażamy żeby się zeszkliła,troszkę ją posól to się nie spali

pierś kroimy na drobną kostkę lub paseczki i dodajemy do cebulki
jak mięso będzie już białe to sypiemy przyprawę gyros i jeszcze chwilkę podsmażamy.zalewamy śmietanką

dodajemy przecier lub pomidory(dobrze smakuje jak jest i jedno i drugie)
wszystko dokładnie mieszamy

jeśli uznamy że jest za gęste lu jest za mało sosu dodajemy trochę wody lub mleka

jak już wszystko dobrze się połączy dodajemy sól pieprz czosnek do smaku można też dodać przypraw od siebie jakie nam smakują

jeżeli sos będzie rzadki można troszkę zagęścić mąką.

do tej potrawy polecam ryż gotowany w curry lub makaron

danie jest trochę kaloryczne ale zimą nam troszkę potrzeba ciepełka:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem