Szare kluski

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-01-23
  • Szare kluski

Składniki:

Przygotowanie:

Najwspanialsza na świecie kluskowa potrawa jaka jest mi znana.
Jedzonko proste, tanie i pyszne.
Bez żadnego wydziwiania, dziwnych przypraw, moim zdaniem klasyka.
Jest to jedna z tych potraw, które nigdy mi nie zbrzydną :)
Smak dzieciństwa, kiedy to babcia robiła je na obiad.


Kluchy robię z ponad 1 kilograma ziemniaków (czasem, na mega głód biorę nawet 1,5 -2 kg)
Nie obawiajmy się ilości ziemniaków, bo cześć z nich będzie starta i dosłownie zginie w oczach.

Startych ziemniaków musi być więcej niż gotowanych.


1.Gotujemy mniejszą cześć ziemniaków do miękkości w osolonej wodzie.
ziemniaki dokładnie przeciskamy przez praskę, jak nie mamy praski, wystarczy tłuczek.
zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
(ziemniaki można ugotować wcześniej, np. rano)

2. Bierzemy dość wysoki garnek i wykładamy go czystą, suchą ściereczką.
Na tą ścierkę ścieramy ziemniaki, tak jak na placki ziemniaczane.
Gdy ziemniaki już zetrzemy, wyciskamy sok przez ścierkę.
Ważne jest, aby pozbyć się większości soku z ziemniaków.
Wodę z ziemniaków wylewamy.

3. Starte ziemniaki łączymy z ugotowanymi.
Dodaję kilka szczyt soli i pieprzu do smaku.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną (ilość mąki zależy od ziemniaków, czasem wystarczą 2 łyżki, czasem 4)
Ciasto powinno być gładkie, wilgotne, więc mąkę proponuje dodawać po 1 łyżce stopniowo.

I najważniejsze - ŻADNYCH jajek, żadnej mąki innej niż mąka ziemniaczana.
Urok tych klusek polega na tym, że są one mięciutkie i pyszne, a nie twarde.
Nie musimy obawiać się że podczas gotowania się nam wszystko rozleci, mąka ziemniaczana zwiąże nam ciasto. Nie potrzeba nic więcej.
Ja formuję kluski na małe kulki.
Gotować w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu kluch na powierzchnię wody przetrzymać je jeszcze jakieś 5-6 minut na wolnym ogniu.


Jako dodatek do tych klusek uwielbiam skwarki z cebulką :)
Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na patelnie, rumienimy (jak patelnia robi się "sucha" dodaje troszkę smalcu) dodajemy cebulkę.
pycha!
Jeśli mamy w domu ugotowaną i lekko zasmażoną kapustę kiszoną, to też można podać do tych klusek, fajnie się komponuje :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Ismenkusia, 2010-01-24 09:48:46
    Ismenkusia
    3
    Moje ulubione pyzy z dzieciństwa ja dodaję jeszcze mięsko mielene w środek.Najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty. Robienie tych kluseczek jest trochę czasochłonne, ale i tak warto, bo są naprawdę pyszne.
  • olenialenia, 2010-02-03 18:59:17
    olenialenia
    2
    Ojej przypomniałaś mi smak z dzieciństwa, moja babcia je robiła , pyyyyyyyyyyszności.
    Może w sobotę uda mnie się zorganizować tak czas żeby zrobić na obiad
  • anka_85, 2010-02-03 21:13:19
    anka_85
    jeśli masz coś do ścierania ziemniaków, pójdzie szybko, ja niestety zawsze trę ręcznie i trochę mi to zajmuje
    Komentarz
  • Nescca, 2010-07-26 01:19:29
    Nescca
    1
    pychotka a ile kalori!!!
  • asiulkaa, 2010-07-26 12:06:36
    asiulkaa
    Ale to nie są szare kluski tylko pyzy ziemniaczane. Szare kluski robi się tylko z surowych ziemniaków.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe