Parmigiana

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Parmigiana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Parmigiana

Składniki:

  • bakłażan [2 szt.] (średniej wielkości)
  • pomidory [1 szt.] (1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki)
  • czosnek [3 ząbki]
  • cebula [1 szt.] (średniej wielkości)
  • ser mozzarella [1 szt.] (1 kulka mozzarelli ok. 200 g)
  • ser parmezan [8 łyżek]
  • bazylia [2 łyżki] (świeża, posiekana lub suszona)
  • oregano [2 łyżki] (świeże, posiekane, lub suszone)
  • sól morska [3 łyżeczki]
  • oliwa z oliwek [10 łyżek]
  • kostka smakowa [1 szt.] (z oliwą z oliwek i ziołami)
  • pieprz [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

Do rondla wlać 6 łyżek oliwy z oliwek, włożyć przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę; zeszklić. Dodać pomidory, bazylię, oregano, pieprz i kostkę z oliwą i ziołami. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Bakłażana pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Posolić.
Poczekać, aż puści sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Piec plastry bakłażana, aż się zrumienią.

Na dnie ceramicznej formy żaroodpornej rozsmarować warstwę sosu, na niej ułożyć część bakłażanów, znowu posmarować sosem i ułożyć plastry mozzarelli. I tak dalej, aż nie będzie już ani bakłażanów, ani mozzarelli. Ostatnią warstwą ma być sos. Całość posypać parmezanem.

Piec 10 minut w temp. 180 stopni C.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: karkówka w sosie cebulowym

Komentarze

  • hania811, 2010-02-02 17:16:13
    hania811
    1
    Pyszności
    Wersja wege greckiej musaki.
    Skład super, dobry opis wykonania..tylko szkoda że nie ma zdjęcia po przekrojeniu.
  • sss7, 2010-06-19 20:23:11
    sss7
    1
    MNIAMI!!! Dodaje d ulubionych i zrobie na tygodniu Wygląda pysznie, nie jest jakos super pracochłonne. Bardzo przejrzysty przepis Chociaz ja dałabym wiecej parmezanu. Kiedys, mieszkałam z Włochem i jak on robił ta potrawe to sypał parmezanu na wszystkie wartwy i to bez opamiętnia
  • Knife_Girl, 2010-06-20 18:25:23
    Knife_Girl
    sss7 => fakt, można dodać więcej parmezanu i też będzie smaczne
    Ja raz dodaję więcej parmezanu a raz więcej mozzarelli i za każdym razem smakuje troszkę inaczej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta