Drożdżówki z budyniem

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-01-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki z budyniem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki z budyniem

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

550 g mąki pszennej
50 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
200 ml mleka
12 g drożdży suchych
2 jajka
60 g masła
pół łyżeczki soli

Masło rozpuścić ostudzić. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia około 1,5 - 2h

Budyń:

500 ml mleka
110 g cukru
16 g cukru wanilinowego
30 g masła
4 żółtka
60 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

(opcjonalnie można dodac rodzynki)

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotowac budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
Najlepiej gotować w większym garnku aby nie powylewać mieszając. Budyń będzie gęsty.


Jak ciacho urośnie ponownie wyrobić.Część ciasta rozwałkować na wymiar formy, czyli 40 x 30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem. Pozostałe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40 x 40 cm.
Nałożyć budyń, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem lub nicią pokroić na 12 kawałków.Ułożyć na spodzie z ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Bułeczki posmarować mlekiem i piec około 30 minut w temperaturze 190ºC. Przestudzone polukrować.


Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • lentilka, 2010-01-24 02:37:50
    lentilka
    1
    Ale mi zrobiłaś smaka tymi zdjęciami
    Robię bardzo podobnie tyle, że na oba kwadraty nakładam masę budyniową, układam kwadraty na sobie i zwijam razem.
  • kropka75, 2010-01-24 12:26:23
    kropka75
    Nie rozumiem ostatniego etapu... Częścią ciasta wykładamy dno blachy, a z reszty robimy drożdżówki i... kładziemy drożdżówki na tym cieście? Nie kumam. Proszę o objaśnienie, bo mam ochotę piec i nie bardzo wiem jak.
    Komentarz
  • Kancia, 2010-01-24 13:23:55
    Kancia
    lentilka oo tak nie próbowałam

    kropka tą warstwę co się daje na balche to będzie spód bułeczek chodzi o to by budyn nie przelatywał na papier a został w cieście. Jak pokroisz wałek z budyniem to układasz bułki tą ukrojoną stroną w dół tak ze widać takie jakby slimaki
    Jak upieczesz całośc to odkrajasz nożem poszczególne bułki.

    w sumie mogłam to jasniej opisac albo zrobić fotki po kolei ale "musztarda po obiedzie"
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-24 18:28:48
    kropka75
    Super, już wszystko jasne. Tak mi przyszło do głowy, ale nie byłam pewna czy dobrze. Dziękuję bardzo.
    Komentarz
  • shiral, 2010-02-10 16:48:05
    shiral
    1
    Robiłam tydzień temu razem z siostrą i muszę przyznac że ostatniego etapu też nie rozumiałyśmy więc położyłyśmy je po prostu na tym cieście a jak się upiekły to pokroiłyśmy na kawałki Wyszły bardzo smaczne i mięciutkie Prawdziwe pyszności które w dużej mierze zależą od masy budyniowej
  • AnusiaPn, 2010-02-19 20:11:41
    AnusiaPn
    1
    uwielbiam drożdżówy z budyniem a takie domowe na pewno cudne są, dodaje przepis do ulubionych i mam nadzieję że niebawem skorzystam
  • karolinusienka, 2010-02-25 09:55:40
    karolinusienka
    1
    uwieliam te bułeczki super przepis dziekuje
  • pysiamn, 2010-02-28 16:57:34
    pysiamn
    1
    Robiłam Kanciowe Drożdżówki z marmoladą były BOSKIE! Te też zrobię niebawem i już w ciemno daję 5! bo wiem że z pewnością są PYSZNE :P
  • xmila, 2010-02-28 20:05:48
    xmila
    1
    Bułeczki - pycha
    Tylko czasem z lenistwa dodaję budyń z paczki
  • Sheridans, 2010-02-28 20:50:41
    Sheridans
    1
    Robiłam ostatnio i wszyscy znajomi których poczęstowałam się zajadali:P
    pycha
  • elewina123, 2011-05-11 15:39:59
    elewina123
    1
    Bardzo dobry przepis. Bułeczki są wprost przepyszne. Wszyscy domownicy zgodnie zamówili kolejną porcje.
  • ania22236po, 2014-01-31 13:39:22
    ania22236po
    0
    cudowne, robilam wczoraj a dzis juz nie ma ,tz zachwycony pysznosci.dodalam podwojna porcje cukru waniliowego do budyniu lubie slodsze.
  • PatrykLubik, 2017-01-25 09:43:57
    PatrykLubik
    drożdżówki własnej roboty najlepsze
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2017-01-25 09:44:45
    PatrykLubik
    ostatnio też wypróbowuje mąkę ekologiczną z Polskich Młynów wychodzą super
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe