kluski śląskie

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kluski śląskie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kluski śląskie

Składniki:

Przygotowanie:

ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić dodać mąki, jaja, sól i szybko wyrobić ciasto. jeżeli nie będzie się "kleić" można dodać jeszcze jedno jajko.
wyrobić kulki z dziurką w środku.[łatwiej tę czynność wykonać gdy mamy ręce zmoczone zimną wodą lub opruszone mąką]
wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min. najlepiej podawać polane sosem

jest to świetny przepis na szybkie danie bo można wykorzystać ziemniaki które zostały nam z poprzedniego obiadu więc nic się nie marnuje:)
no i 100g to tylko 125 kcal czyli nie tak dużo;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • hania811, 2010-02-01 13:28:56
    hania811
    2
    Mają mało kalorii bo mąka ziemniaczana jest dużo mniej kaloryczna niż pszenna.
    Moim zdaniem dużo mielonego pieprzu jest niezbędne do klusków śląskich!!

    Dla ułatwienia wykonania podzielę się moim patentem.
    Wystarczy włożyć zgniecione ziemniaki do miski, wygładzić wierzch, podzielić masę na 4 równe części i na miejsce jednej wsypać mąki. Do tego 2 jaja i kluski zawsze wyjdą idealne. Nie trzeba sie bawić w odmierzanie ziemniaków i mąki.
  • juras23k, 2010-02-01 17:25:13
    juras23k
    tak moja mama też tak robi.dałem przepis z konkretnymi miarami żeby dla każdego było jasne[specjalnie odmierzyłem ile wejdzie do tej 1/4]
    a pieprzu nigdy nie dodaję bo nie przepadam za nim.
    dziękuję za recenzję
    Komentarz
  • Kostka09, 2010-02-04 09:53:37
    Kostka09
    Jajka w kluskach śląskich???o zgrozo...
    klasyczne są zawsze bez dodatków typu jajka - tylko ziemniaki i mąka!!))mozna dodać łyżke oliwy i na tym koniec.
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-04 16:35:00
    juras23k
    hmmm bez jajek nigdy nie robiłem.tak robiła moja mama więc tak zostało heh myślę że dzięki jajkom łatwiej je uformować
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-02-07 00:26:53
    dagwoj
    Jezuuuu gdyby jezcze ktos zrobił mi ciasto hihihi na pewno pyszne są!
    Komentarz
  • Silbia, 2010-07-30 17:56:26
    Silbia
    1
    Bardzo dobre! Ugotowane ziemniaki już były więc poszło szybko, a i te jajka dużo pomogły w szybkiej realizacji Polecam
  • PatrykLubik, 2017-01-25 09:46:33
    PatrykLubik
    a ja do klusek śląskich oprócz mąki ziemniaczanej dodaje jeszcze łyżkę mąki uniwersalnej szymanowskiej, dla wychodzą wtedy jeszcze lepszej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe