makaron domowy

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! makaron domowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! makaron domowy

Składniki:

Przygotowanie:

wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajka, dodać sól i zacząć ugniatać. dodawać wodę i ugniatać tak by dało zrobić się z niego kulę. rozwałkować pociąć na prostokąty i przepuścić przez maszynkę. można również uformować swoje ulubione kształty np. kokardki
wrzucić do wody zagotować wyłączyćpoczekać chwilkę żeby doszło.
można zjeść odrazu lub zamrozić a wtedy wystarczy wyjąć na trochę przed podaniem żeby rozmarzło.
i przepyszny domowy makaron gotowy a przy tym mamy satysfakcję że zrobiliśmy go sami:)

makaron należy wrzucić do gorącej wody może być osolona jeżeli lubimy słone potrawy ja wrzucam raczej do niesolonej.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-24 12:20:44
    kropka75
    1
    Makaron domowy jest świetny, to prawda.

    Tylko przepis mało precyzyjny.
    Dla kogoś, kto nigdy nie robił makaronu nie jest takie oczywiste jak wałkować ciasto, na jakie prostokąty je ciąć, do jakiej wody wrzucić gotowe kluski (zimna, ciepła, solona) itp. Przydałoby się bardziej szczegółowo.

    Brawa za to, że komuś dziś jeszcze się chce to robić w domu.
  • Kancia, 2010-01-24 15:19:02
    Kancia
    0
    zgadzam się z kropką, troszkę więcej szczegółów by się przydało.
    Moja mama do tej pory robi co niedzielę makaron, nie ma maszynki do makaronu i tnie go ręcznie, prostokąt z ciasta zwija jak dywan i tnie na cienkie nitki
  • juras23k, 2010-01-24 18:42:43
    juras23k
    faktycznie macie rację drogie panie. uż wysłałem prośbę o poprawienie.ja wrzucam makaron do gorącej wody ale jeszcze nie wrzącej czekam aż się zagotuje i po chwili wyjmuje i nie solę wody bo raczej wole delikatniejszy czasami dodaje do niej jakieś przyprawy np. kminek lub bazylię wtedy ma taki fajny delikatny aromacik i dziękuję bardzo za oceny
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-25 13:34:42
    vesenka
    1
    robię z bardzo podobnego przepisu. Faktycznie mógłby być jaśniej opisany, ale widzę,że pracujesz już nad tym Jakiej wody dodajesz do ciasta? Bardzo zimnej, czy raczej letniej? Ja jak robię domowy makaron to do wody, w której go gotuję dodaję jeszcze łyżkę oliwy, ale to już raczej kwestia gustu.
  • juras23k, 2010-01-25 15:48:25
    juras23k
    wodę daję normalną czyli nie jakąś lodowatą ale też nie ciepłą raczej taką letnią
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-29 13:50:27
    paulina150528
    1
    Należe do osób które jeszcze robią makaron do rosołu a nie zastępuja go kupnym:d Dlatego sam fakt,że ktoś tez go robi zasługuje dla mnie na pochwałe

    Nie dorobiłam się jeszcze maszynki do makaronu i samodzielnie go robię nie mniej jednak opłaca się za każdym razem. Nie ma to jak smak własnoręcznie zrobionego makaronu.

    Podobnie jak Vesenka dodaje odrobine oliwy do gotowania a wtedy kluchy mi się nie kleja po wyjęciu
  • juras23k, 2010-01-29 14:02:26
    juras23k
    mimo iż nie dodaję oliwy do wody to makaron po wyjęciu nie skleja mi się. ale może następnym razem ją dodam i zobaczymy czy będzie jakaś różnica.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe