Łosoś w sosie czosnkowym

autor: , kategoria: ryby, dodano: 2010-01-24
  • Łosoś w sosie czosnkowym

Składniki:

Przygotowanie:

0,5 kg fileta z łososia wymoczyć w soku z cytryny, obtoczyć w przyprawie do ryb (najlepiej cytrynowej) i w czosnku. Niech się przegryzie. W tym czasie można zrobić sos czosnkowy:
śmietana, sos czosnkowy (koniecznie z Winiar), sok z cytryny, czosnek, pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Wracając do łososia, teraz wystarczy go tylko udekorować koperkiem i plastrami z cytryny i całość włożyć do parowaru na 20 min. Podawać z ziemniaczkami.

Szybko, prosto, zdrowo. Smacznego.

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 2
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • nicka01, 2010-02-03 22:30:31
    nicka01
    -1
    uuuu a jak nie mamy parowaru ? ;>
    Smakowicie wygląda
  • Lorien, 2010-02-04 14:34:54
    Lorien
    Jak nie mamy parowaru to pewnie równie smakowicie wyjdzie zawinięte w sreberko i uduszone w piekarniku. Ale ja dodałam ten przepis dla miłośników jako "gotowane na parze"
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-05 14:23:36
    paulina150528
    1
    Łosoś przygotowywany w paroważe ma świetny delikatny smak,jednak ja jako rybolubna nie potrafie potraktować ryby gotowymi mieszankami w nadmiernej ilości. Ryba w ten sposób traci wiele na smaku.
    Dodatkowo sos czosnkowy z torebki oj nie.
    Zrobienie samemu takiego sosu nie jest skomplikowane i zbyt parcochłonne więc polecam jak najbardziej zastąpienie tego torebkowego na własnorecznie zrobiony.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 10
    Banoffee - ciasto bananowe z toffee
  • Mniam: 4
    Pizza dietetyczna na cieście twarogowym
  • Mniam: 1
    Ślimaczki - mini pizze
  • Mniam: 9
    Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Zamknij