Łabędzi puch

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łabędzi puch
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łabędzi puch
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łabędzi puch
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łabędzi puch

Składniki:

  • bułka pszenna [2 szt.] (czerstwe)
  • mleko [3 szklanki]
  • masło [1 kostka] (wyjąć wcześniej)
  • cukier (1/2 szklanki)
  • wiórki kokosowe [100 g]
  • masło [3 łyżki] (na masę na wierzch)
  • wiórki kokosowe [100 g] (na masę na wierzch)
  • cukier (mniej niż 1/2 szkl. na masę na wierzch)
  • dżem [1 op.] (1 średniej wielkości słoik niesłodkiego dżemu np. porzeczkowego)

Przygotowanie:

1. Upiecz biszkopt (dowolny, ja upiekłam orzechowy, ale nie wyrósł, więc go nie polecam. W moich przepisach jest sprawdzony jasny biszkopt- ciasto Kubuś jest na nim zrobione)
2. Biszkopt przekroić na pół.
3. Posmaruj biszkopt dżemem.
4. Nałóż więcej niż połowę masy kremowej.
5. Przykryj drugim biszkoptem, posmaruj go dżemem i nałóż pozostałą masę.
6. Posyp wiórkami kokosowymi (masa na wierzch).

Krem do środka (1-5 składniki)
Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i widelcem rozdrobnić. W garnku zagotować szklankę mleka i cukier. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła (odłożyć 3 łyżki na masę na wierzch).

Masa na wierzch (6-8 składniki)
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem