Muffinki korzenne z jabłkami

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki korzenne z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki korzenne z jabłkami

Składniki:

  • mąka pszenna [1.5 szklanki]
  • mąka razowa [0.5 szklanki]
  • cukier brązowy [0.5 szklanki]
  • sól [1 szczypta]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • jogurt naturalny [0.5 szklanki] (lub maślanka)
  • przyprawa korzenna [1 łyżeczka] (płaska)
  • masło [45 g] (roztopione)
  • jajka [1 szt.]
  • jabłka [3 szt.] (średniej wielkości)
  • orzechy włoskie (garść, posiekać drobno)
  • cukier trzcinowy [2 łyżki]

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne.

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka.

Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości, z wierzchu posypać orzechami wymieszanymi z cukrem trzcinowym (lub demerara).

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.



Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • plywok, 2010-02-27 19:06:06
    plywok
    wyglądają smakowicie. ale dzisiaj zrobię tradycyjne, nie chcę mi się obierac jabłek
    Komentarz
  • carmelova, 2010-02-28 12:17:55
    carmelova
    Muszą być pyszne. Jako muffino-maniaczka muszę je zrobić. I to szybko! A orzechowa kruszonka będzie pasować idealnie!
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-15 12:22:09
    koszatniczka320
    1
    wypróbowane! mięciutkie, wilgotne, godne polecenia
  • aleksaa, 2010-05-21 16:38:07
    aleksaa
    jeśli nie mamy mąki razowej można spokojnie użyć 2szkl zwykłej
    Komentarz
  • hania811, 2011-04-08 11:41:01
    hania811
    0
    stestowane wczoraj. Przepyszne. Nie za słodkie, zdrowe składniki, wilgotne w środku. Rodzina i znajomi dosłownie je pożarli..na dziś nic nie zostało
  • pinaplesss, 2012-02-29 21:44:03
    pinaplesss
    -1
    U mnie też wypróbowane i są przepyszne. Puszyste i mokre nawet drugiego dnia. I posypka z orzechów i cukru mniam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką