Faworki na piwie

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki na piwie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki na piwie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki na piwie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki na piwie

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę(2,5 szklanki - ciasto na faworki ma być gęste więc należy dosypywać mąkę zwracając uwagę na konsystencję) przesiać, dodać zółtka, piwo, sół, spirytus, masło i proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto.Następnie "bijemy" ciasto włkiem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, przegniatamy, dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy bardzo cienko-bardzo cienko wtedy faworki są smaczniejsze i delikatne. Wykrawamy radełkiem prostokąty, na środku robimy nacięcie i przeplatamy formując faworka.

Rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • karolcia198506, 2010-01-27 17:50:18
    karolcia198506
    1
    Ciekawy pomysł z dodaniem piwa. Ja robię rogaliki z dodatkiem piwa i bardzo lubię ich aromat jesli te faworki mają podobny to super muszę spróbowac

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem