Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Zaczynamy od wymieszania w jednej misce wszystkich sypkich składników (mąka, cukier, proszek), w drugiej mokrych (jajka, maślanka, olej). Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką aż do połączenia składników ( tak jak byście robili ciasto na muffinki ).

Wykładamy prostokątną blachę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na cieście układamy przepołowione śliwki - nie przesadźcie bo może być zakalec :P (RADA: ułóżcie je skórką do dołu!).

Teraz czas na kruszonkę... Wrzucamy masło/margarynę do miseczki, posypujemy na oko mąką, cukrem i wiórkami. Mieszamy. Kruszonka ma odchodzić łatwo od palców i łatwo się kruszyć. Nie przesadźcie z cukrem :) Gdy już będzie gotowa posypcie równomiernie ciasto.

Należy je wstawić do zagrzanego piekarnika i piec ok 50min w temp 180'C. Sprawdźcie czasem czy kruszonka się nie przypala - jeśli tak - przykryjcie ją folią aluminiową, świecącą warstwą do góry. Po 50min należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, dla pewności można ustawić pieczenie tylko do dołu na kolejne 5-10min.

Jeszcze ani razu nie wyszedł mi zakalec, mimo że za każdym razem śliwki puszczały inna ilość soku.

Smacznego! ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-11 12:40:09
    Berlinianka
    2
    Mój tata często robi sobie takie szybkie, nieskomplikowane ciasta jak ma ochotę na słodkie. Nie jest to nic wykwintnego, ale na pewno smaczne.
    A kokosowa kruszonka to mistrzostwo, uwielbiam ją.
  • hania811, 2010-03-11 14:49:38
    hania811
    3
    Uwielbiam W moim rodzinnym domu gość od zawsze. Rzeczywiście zawsze się udaje i zawsze jest tak samo pyszny.
    Zwyklak ..ale kruszonka z kokosami dodaje wykwintności.

    Fajne ciasto bo smaczne każdymi owocami. Ja najbardziej lubię właśnie ze śliwkami i z truskawkami
  • koszatniczka320, 2010-08-22 08:45:49
    koszatniczka320
    3
    bardzo dobre śliwkowe ciacho długo utrzymuje świeżość
  • Phynn, 2010-08-31 00:06:42
    Phynn
    3
    Uniwersalne ciacho do różniastych owoców. Ale ze śliwkami najlepsze !
  • Paula_86, 2013-08-30 13:25:07
    Paula_86
    0
    znane pyszne ciasto, ze śliwkami wprost uwielbiam! ale kruszonkę robię zazwyczaj klasyczną, z kokosem natomiast świetnie komponuje się z jabłkami.
    dodatkowe plusy za dokładnie opisany przepis
  • s_daga, 2014-08-29 16:24:33
    s_daga
    0
    Właśnie dzisiaj robiłam to ciastko, jedynie co dodałam troszkę mniej cukru i ciasto wyszło gęste więc dolałam troszeczkę mleka, bo maślanki więcej nie miałam (prawdopodobnie nasypałam za dużo mąki). Bardzo mi smakuje, genialne, proste i co najważniejsze, szybkie ciastko! Polecam każdemu.
  • Agnieshaa, 2014-09-30 22:34:00
    Agnieshaa
    0
    Proste i niesamowicie smaczne! Świetny przepis dla początkujących amatorów pieczenia ciast no i kruszonka, mniam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem