Migdałowce

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowce
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowce

Składniki:

Przygotowanie:

Stop masło. Do mąki wbij jajka, wlej mleko i przestudzone masło. Zmiksuj składniki na gładkie ciasto (można dodać płaską łyżkę cukru). Przykryj i odstaw na ok 30min aby mąka spęczniała.

Rozgrzaną patelnie posmaruj olejem. Wylewaj na nią małe porcje ciasta, równomiernie rozprowadzając po całym dnie. Usmaż złociste naleśniki. Gotowe placki układaj na talerzu.

Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkiem, 2 łyżkami migdałów i 5 kroplami aromatu. Kremem posmaruj naleśniki po czym zawijaj je w roladki. Ułóż w formie żaroodpornej. Oprósz pozostałymi migdałami i cukrem pudrem (dzięki niemu będą miały słodką, chrupiącą skorupkę). Zapiekaj 15min w temp 180'C.

Z przepisu wyszło mi więcej naleśników ale farszu wystraczyło tylko na 5.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Patucha, 2010-02-28 12:35:25
    Patucha
    1
    Rewelacyjny pomysł, że też sama na niego nie wpadłam - miłośniczka migdałów - brawa za innowacyjność - zapiekane słodkie naleśniki
  • anka_bunio, 2010-10-17 17:52:40
    anka_bunio
    1
    Krótko mówiąc: pychota (jestem miłośniczką migdałów), ale uczynię tutaj parę uwag.
    Po pierwsze, tak, jak myślałam, trzeba dodać trochę więcej mąki, bo masa bez niej jest za rzadka.
    Po drugie, do masy serowej nie trzeba dodawać aż tyle cukru - ja na twoje proporcje użyłam o połowę mniej i i tak uważam, że to niekonieczne.
    Zmiksowany twaróg stworzył bardzo "płynną", gładką masę (nie użyłam żołtka z czystej oszczędności), która po upieczeniu tak jakby wróciła do pierwotnego stanu twarogu (to tylko taka moja obserwacja).
    Aromat mocno "wgryza się" w masę, więc jeśli ktoś nie przepada, radziłabym dodać mniej. Aha, no i jeszcze sam fakt, że masy (z twojej proporcji!) wystarcza na dużo więcej niż 5 naleśników.
    Niestety cukier puder u mnie nie stworzył skorupki, ale może posypałam nie wystarczająco obficie.
  • aleksaa, 2010-10-17 18:54:00
    aleksaa
    hmmm, mi masy wystarczyło na 5 naleśników ponieważ nie wyszła ona płynna i gładka, używam twarogu w kostce nie z opakowań więc masa nie ma jak zrobić się rzadka po zmiksowaniu z cukrem i żółtkiem
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-17 20:32:49
    anka_bunio
    Ja też użyłam twarogu w kostce, na dodatek chudego. Kwestia miksera.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe