Quiche z suszonymi pomidorami

autor: , kategoria: tarty, kuchnia francuska , dodano: 2010-01-24
  • Quiche z suszonymi pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto z mąki i masła. Musi byc elastyczne i lekko kruszące się ciasto. Jeśli jest taka koniecznośc można dolac 2 łyżeczki wody, by ciasto łatwiej nam się formowało. Włożyc do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowac farsz: pomidory kroimy w paski, ser fetę w kostkę, oliwki w cwiartki, bazylię rwiemy. Całosc oblewamy śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie solimy - ser jest dośc słony.

Tortownicę o średnicy 21 cm dokładnie wykleić ciastem, tworząc 1,5 centymetrowy rant. Najlepsza jest blacha do tarty z falistym brzegiem. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia a na niego groch lub fasolę - będzie stanowiło obciążenie, by ciasto nadmiernie nam nie urosło. (jak nie mam grochu czy fasoli kładę na papier talerz z mikrofalówki :) ) Ważne by ciasto w całości przykryc papierem, żebyśmy nie mieli zbyt przypieczonych brzegów.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni przy włączonym grzaniu górnym i dolnym. Pod koniec pieczenia
9ok 10 min.) zdjąc papier z obciążeniem. Ciasto nie powinno byc "mokre" ale też nie "spalone". Po upieczeniu nałożyc farsz i wstawic na chwilke jeszcze do piekarnika.

Podawac z czerwonym wytrawnym winem! Pycha.

Przepis przywieziony z wakacji, zmodyfikowany po mojemu :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-01-30 13:28:52
    hania811
    2
    mmm...moje ukochane smaki. Robię przeróżne tarty, ale takiego nadzienia jeszcze nie wymyśliłam.
    Zdecydowanie wypróbuję
  • dagwoj, 2010-01-30 13:37:10
    dagwoj
    Na pewno Ci zasmakuje! Ja robię ją bardzo często, niestety nie umiem dodac zdjęcia z wczorajszej - byś zobaczyła jaka piękna i smakowita
    Komentarz
  • Charmain, 2010-01-31 19:14:49
    Charmain
    2
    Jadłam quiche z innym nadzieniem, ale jako, że to "moje"smaki zapewne wypróbuje taki wariant w najbliższym tygodniu
    Polecam wszystkim.
  • dagwoj, 2010-02-07 00:18:42
    dagwoj
    Ostatnio zamiast suszonych pomidoro dałam do kisza bardziej meksykańskie nadzienie: fasolę czerwoną, paprykę (zieloną i czerwoną), cebulkę, kukurydzę - też wyszło super. Więc tu akurat można szalec.....
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe