Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-01-24
  • Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi smarujemy solą i pieprzem (może byc pieprz cytrynowy). Zostawiamy skórę, którą nakrawamy w kratkę. Pierś krótko smażymy, następnie pieczemy ok 30-40 minut, najlepiej w worku do pieczenia.

W czasie pieczenia przygotowujemy sos: żurawinę łączymy z sokiem z dwóch pomarańczy - jeśli żurawina jest ze słoiczka (taka jest najlepsza moim zdaniem) podgrzewamy ją i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Po upieczeniu piersi kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i polewamy sosem (dobrze jeśli nam wyparuje i jest takim syropo-sosem), przystrajamy listkiem mięty. Doskonała jako przystawka.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • emitka86, 2010-01-30 10:29:04
    emitka86
    fajna alternatywa dla kurczaka, którego zdecydowanie nadużywam jakoś mi się zawsze kaczka kojarzyła z męczarniami w kuchni, a tu taki prosty, ale za to jakże zachęcający przepis. Zainspirowałaś mnie na niedzielny obiad!
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-30 12:41:52
    dagwoj
    to lepiej ze 4 kup te piersi
    Komentarz
  • angel 310, 2010-01-30 17:25:16
    angel 310
    kurcze, no niby dobre,ale jakoś nie mam przekonania do kaczki,poza tym ten sos jakiś taki kwaśny mi wyszedł
    jednak kaczka nie będzie gościć w mojej kuchni
    Komentarz
  • agataagata1971, 2013-12-13 17:49:06
    agataagata1971
    0
    Ja robiłam podobnie ale bez zurawiny
    Kaczka jest super alternatywa dla kurczaka, tylko piers sporo drozsza....
    jednak u mnie w domu uwielbia....

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem