Papryka faszerowana

  • Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana
    Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana

Składniki:

Przygotowanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, zalewamy wrzątkiem w naczyniu zostawiamy zalane.

Podsmażamy posiekaną cebulkę z pieczarkami. Kiedy się zeszklą, dodajemy mięsko ( w wersji Ducan indycze lub zmieloną pierś z kurczaka). Kiedy się usmaży, dodajemy pomidory i przyprawy, dusimy pod przykryciem 20 min, od czasu do czasu mieszając.

Wyciągamy papryki z wody napełniamy farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego napełnionego bulionem z kostki.

Zapiekamy pod przykryciem 30 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i posypujemy wierzch papryki startym serem (np mozarellą). W wersji Ducan - mozarellą light lub odsączonym serkiem wiejskim.

Papryka jest miękka i delikatna, nie wymaga ściągania skóry. Ilość porcji można modyfikować odpowiednio większa ilością składników. Podane proporcje są na dwie dwie papryki, ale spokojnie wyjdą cztery małe.

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • kasiasiar, 2010-01-25 20:28:07
    kasiasiar
    2
    Uwielbiam! czasami żeby mięso było mniej wyraźne w smaku, mieszam je z odrobiną ryżu

  • elianka, 2010-01-26 07:28:35
    elianka
    Ryż jest niedozwolony na diecie Protal, ani na SB, więc w przepisie go nie ma

    Ale jak najbardziej pasuje
    Komentarz
  • 28nana, 2010-01-26 09:01:43
    28nana
    na SB ryż jest produktem dozwolonym... ale w postaci ryżu brązowego ... i to już od drugiej fazy
    Komentarz
  • elianka, 2010-01-27 11:06:05
    elianka
    28nana- słuszna uwaga.
    Nie ma przeszkód, żeby dodać ryż jak ktoś lubi
    Komentarz
  • basiawlg, 2010-01-28 15:09:12
    basiawlg
    2
    Raz robiłam te papryczki i wyszły bardzo pyszne więc polecam
  • whitesnake84, 2010-02-14 12:33:59
    whitesnake84
    Moja siostra jest na Dukanie, zrobila takie papryczki i jedna nawet dostalem. Bardzo dobre.
    Komentarz
  • whitesnake84, 2010-02-14 12:37:40
    whitesnake84
    2
    Moja siostra jest na Dukanie, zrobila takie papryczki i jedna nawet dostalem. Bardzo dobre.
  • Martilla, 2010-02-15 10:08:08
    Martilla
    3
    Proste w wykonaniu ale efektowne. Czasami mięso mieszam z serem żółtym lub mozzarellą. Bardzo je lubię.
  • Berlinianka, 2010-03-10 15:18:25
    Berlinianka
    2
    Zrobiłam je, tylko dorzuciłam kuskusu, bo ostatnio jestem w nim zakochana. Sądzę, że jak mi przejdzie to zrobię bez dodatku, albo z ryżem
    Wzięłam pół na pół mięso z kurczaka i wołowinkę.
    Pyszności
  • Dorota5, 2010-03-11 00:47:37
    Dorota5
    Świetny przepis. Najbardziej podoba mi się pomysł z posypaniem na końcu serkiem wiejskim. Pięknie się przykleił i z godnością udawał ser mozarella
    Komentarz
  • Dorota5, 2010-03-11 00:47:50
    Dorota5
    3
    Świetny przepis. Najbardziej podoba mi się pomysł z posypaniem na końcu serkiem wiejskim. Pięknie się przykleił i z godnością udawał ser mozarella
  • angellina, 2010-05-16 18:10:18
    angellina
    1
    robię z dodatkiem ryżu, papryka zastępuje mi zawijanie farszu w kapustę w gołąbkach. wersja z serkiem wiejskim zamiast sera żółtego też bardzo smaczna.
  • brzydula_81, 2010-06-27 17:15:07
    brzydula_81
    0
    swietny pomysl na obiad, kolacje lub podwieczorek. Robi sie prosto i szybko, choc trzeba troszke poczekac jak papryczki zapiecza sie w piakarniku. Ja zrobilam ostatnio pol na pol miesko z brazowym ryzem. Duze papryki przekroilam przed podaniem na pol-zeby latwiej bylo je jesc.serwowalam z sosem pomidorowym. musze wyprobowac Twoja wersje z serkiem wiejskim.
    do ulubionych
  • dakami, 2011-11-08 12:20:04
    dakami
    1
    Taka papryka to naprawdę...czysta rewelacja! Razem z mężem ją uwielbiamy
  • Milennka03, 2012-04-21 16:49:03
    Milennka03
    1
    pyszne (Dukan nigdy DUCAN)
  • olunia2016, 2015-11-17 12:23:50
    olunia2016
    1
    Robiła dzisiaj i chyba, chociaż denerwowało mnie to że pomidor i może trochę mięsko puściło strasznie dużo wody, musiałam odsączać
    Ale smakowało mi i mężowi
    Mąż zachwycony, bardziej niż ja.
    P.S. robiłam z chudą łopatką ( drobiu nigdzie nie chcieli mi zmielić, jak zwyle ) , mielona była przy mnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe