kruche babeczki z galaretką

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! kruche babeczki z galaretką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! kruche babeczki z galaretką
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! kruche babeczki z galaretką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! kruche babeczki z galaretką

Składniki:

Przygotowanie:

wymieszać mąkę, cukier, 1 margarynę, proszek i smalec. wyrobić klejące się ciasto i wyłożyć nim foremki tak by ciasto pokrywało spód i brzegi niezbyt grubą warstwą. piec ok 20 min w temp 180 st C

odstawić do ostygnięcia.najlepiej na całą noc żeby dobrze wyschły i skruszały

ugotować budynie[smak najlepiej śmietankowy lub waniliowy ale równie dobrze można pobawić się innymi smakami] wg przepisu na opakowaniu odstawić do ostygnięcia.
rozkręcić margarynę, dodawać po kawałku zimnego budyniu porządnie zmiksować na gładką masę.
nałożyć do worka[lub innego urządzenia do dekorowania]i zrobić"otoczki" na babeczkach[chodzi o to żeby na brzegach była ta masa tak jak na zdjęciachwidać, wtedy galaretka nie wypłynie], pokroić dowolne owoce[nadają się zarówno te z buszki, kompotu jak i świeże] wrzucić po kilka kawałków do babeczek[im więcej tym mniej galaretki będzie trzeba] i zalać galaretką[prawie stęgniętą o smaku obojętnym]
odstawić w chłodne,suche miejsce by galaretka dobrze się stęgła.
i to wszystko smacznego:)

z jednej porcji wychodzi ok. 65 babeczek

przepraszam za jakość zdjęcia ale mam kiepski aparat a kabel od komórki która robi dużo lepsze gdzieś zaginął ale na żywo babeczki wyglądają bardzo zachęcająco i ożywczo;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-24 21:46:45
    paulina150528
    1
    5 za babeczki Nawet bym nie pomyslała,że ich wykonanie jest tak proste.

    Margarynę taką twardą do cisasta dodać czy rozpuszczoną?
  • juras23k, 2010-01-24 22:54:21
    juras23k
    bardzo dziękuję za recenzję
    mąkę oczywiście daje "twardą" czyli niestopioną
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-26 10:09:48
    juras23k
    przepraszam oczywiście w komentarzu powyżej chodziło mi o margarynę
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-26 13:06:56
    kropka75
    1
    Śliczne babeczki i bardzo proste w przygotowaniu. Brawo. Podziwiam, że komuś się chce tak bawić.

    Jednakże masie z margaryną mówię nie. Zawsze mnie dziwi, że ktoś to potrafi w ogóle przełknąć.

  • juras23k, 2010-01-26 14:23:20
    juras23k
    u mnie w rodzinie wszyscy uwielbiają tę masę.faktycznie niektóre masy są bardzo "margarynowe"wtedy nei smakują najlepiej ale myślę że z tą ilością budyniu jest ona pyszna.oczywiście jeśli komuś nei smakuje zawsze może zrobić inną masę byle dobrze się trzymałą i nie rozpływała.
    dziękuję za recenzję
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-02-19 23:33:56
    kolorowatecza
    0
    Śliczne, dobre i łatwe w przygotowaniu
  • kristi75, 2010-03-31 01:22:46
    kristi75
    2
    babeczki wyglądają smaczne i chyba wyjdą dość kruche bo są z dodatkiem smalcu
    na pewno wypróbuję
  • juras23k, 2010-04-02 19:34:01
    juras23k
    babeczki są myślę odpowiednio kruche.ładnie się łamią ale nie rozpadają się przy byle dotknięciudziękuję za ocenę
    Komentarz
  • kristi75, 2010-04-13 00:46:17
    kristi75
    proszę mi powiedzieć czy foremki mają być smarowane, czy może je wyłożyć papierowymi foremkami,
    kiedy najlepiej się je ściąga //zaraz gorące czy jak ostygną //
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-04-30 21:38:51
    aplikacja24
    0
    wyglądają kiepsko, smakują trochę lepiej
  • juras23k, 2010-05-01 14:01:38
    juras23k
    dlaczego wyglądają kiepsko?heh fakt na tym zdjęciu są akurat babeczki robione przez mojego syna[9lat]więc nie są najpiękniejsze ale niestety innego nie miałem.a zazwyczaj wyglądają przepięknie.wystarczy trochę wprawy w równomiernym nakładaniu masy.
    Komentarz
  • Eliza77, 2012-10-29 08:27:08
    Eliza77
    0
    Mrrrrr.... uwielbiam kruche babeczki z kremem . Są dokłądnie takie jak robi moja Mama, też z kremem z budyniu i margaryny, której w ogóle się nie czuje. A czy one nie rozpadają się od wilgoci z galaretki? Bo mnie zawsze rozmiękają jak poleżą kilka godzin i nie wiem co robię źle

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem