Spaghetti Salmone

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-01-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti  Salmone

Składniki:

Przygotowanie:

Mój ulubiony piątkowy obiad. Polecam!

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, aż zmięknie.

W miseczce mieszamy razem śmietanę, wodę, jajko i sok z cytryny.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy szpinak, łososia kroimy a dość duże kawałki. Po około 5-6 min dodajemy łososia do szpinaku i smażymy razem, aż łosoś zbladnie i zacznie się rozsypywać (ok. 2-3min).
Po tym czasie odgarniamy szpinak i łososia na bok, a na patelnię wsypujemy mąkę.
Mąkę należy podsmażać ok. 1min, aż lekko zbrązowieje, następnie mieszamy wszystko razem i dodajmy wcześniej przygotowaną śmietanę.
Całość gotujemy ok. 5-6min, aż woda wyparuje, a sos zgęstnieje.

Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, należy jednak pamiętać, że przed przyprawianiem należy skosztować sosu ponieważ łosoś jest słony i możemy przesolić danie.

Podajemy z makaronem i parmezanem.
Smacznego:)

    Śr. ocena: 3.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • yugoslavia, 2010-01-25 10:22:43
    yugoslavia
    1
    Makaron wygląda pysznie. Uwielbiam szpinak i łososia.
    Akurat mam w lodówce Będzie trzeba zrobić jak najszybciej.
    Chociaz doprawiłabym jeszcze tymiankiem.
  • bojuwka1, 2010-02-25 00:26:13
    bojuwka1
    2
    Jestem miłośniczkę wszelkich makarnów, i wg mnie świetny przepis
  • lentilka, 2010-06-29 01:06:39
    lentilka
    yugoslavia dodałam tymianku tak jak pisałaś chociaż od początku wiedziałam, że to tylko popsuje smak tej potrawy i tylko się w tym utwierdziłam.
    Nie dodałam go dużo, a cała rodzina kręciła nosem i jak zawsze wszystko zostaje zjedzone tak tym razem wyrzuciłam sporą część.
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-06-30 07:40:32
    dzidzia_aim
    0
    Bardzo fajny przepis, co prawda za szpinakiem mało kto przepada, ale za to jaki zdrowy jest
  • lentilka, 2010-06-30 23:22:24
    lentilka
    Widzę, że powoli robi się tu FOTKA dajemy punkty za fajne zdjęcia i odejmujemy za szpinak "który mało kto lubi".
    Jeżeli mi się przepis podoba to daje 5 gwiazdek, jeżeli nie to nie daje w ogóle. Po za tym głównie oceniam przepisy, które wypróbowałam.
    Komentarz
  • lentilka, 2010-06-30 23:23:23
    lentilka
    A przecież nie o to chodziło na tym portalu.
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-06-30 23:29:28
    dzidzia_aim
    Lentilka wrzucając tutaj przepisy trzeba liczyć się z różnymi opiniami, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Pozatym jeśli chodzi o gwiazdki, można wystawić od pól gwiazdki do 5, nie jak sugerujesz 5 lub wcale.
    Komentarz
  • lentilka, 2010-06-30 23:35:35
    lentilka
    Trzeba czytać ze zrozumienie - Nie oceniam takiego przepisu w ogóle!!! Natomiast coraz częściej spotykam na tym portalu oceny za samo zdjęcie.
    Bo co można ocenić dobry pomysł, którego nigdy nie wypróbujesz, ale zjesz i stwierdzisz, że jest niedobre - i co wtedy? Ocenisz taki przepis jeszcze raz?

    Ja ma pełną świadomość, że ludzie będą oceniać różnie, nie jest mi to obce, ale potrafię zrozumieć ocenę typu: "Spróbowałam, ale nie smakowało mi. ITP ITD", ale Twojej wyssanej z palca nie.

    Dodaj jakiś przepis to wtedy zobaczymy, czy nie będzie Cie coś takiego denerwowało.

    PS. próbowałaś tego makaronu?
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-07-01 07:03:41
    dzidzia_aim
    Jeśli źle zrozumiałam to sory, poprostu dla mnie makaron w takim wydaniu nie jest nowością bo jadłam go nie raz, napisałam przecież ze przepis fajny. A 4 gwiazdki mam prawo zostawić jeśli przepis owszem jest interesujący, ale dla mnie poprostu makaron ten nie jest na 5. Wypowiedz moja dotyczaca szpinaku wogole nie wpłynela na zostawioną przezemnie ocene Doceniam Twoją prace, ja swoich przepisów narazie nie włoże, wybacz nie mam aktualnie do tego głowy
    Komentarz
  • studentkaAM, 2014-01-27 15:19:11
    studentkaAM
    0
    Szczerze to średnio mi smakuje. Łososia jak i szpinak kocham miłością bezgraniczną, no ale jakos to połączenie nie pasuje mi do siebie. Jednak pozostaję jedynie fanką łososia z grilla i szpinaku z feta Przepis nie jest zły, można go wypróbować,ale ja już tej sztuki kulinarnej nie powtórzę
  • summer_overture, 2014-05-02 07:36:49
    summer_overture
    0
    Mam kilka uwag technicznych i chciałam się nimi z tobą podzielić, mam nadzieję, że mi wybaczysz. Po pierwsze nie powinno się do makaronu dodawać oliwy, dlatego, że makaron należy przed podaniem wymieszać z sosem w garnku, tak smakuje najlepiej, a jeśli gotowałaś go z oliwą to sos nie będzie dobrze przywierał i oblepiał makaronu. Ale co kto lubi. I uwielbiam szpinak, ale najbardziej z czosnkiem i serem pleśniowym, niestety odjęłam ci gwiazdkę za tę zasmażkę, uważam, że wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy i nie trzeba "psuć" szpinaku mąką. Ale to tylko moje zdanie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe