Kurczak w cieście francuskim

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-01-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś przekroić na dwie równe części i delikatnie rozbić. Dobrze, aby płat nie był zbyt gruby. Każdą z nich przyprawić solą, pieprzem i oregano. Pieczarki oraz cebulę umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów, a następnie naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5 - 2 cm. Po środku ciasto ma zostać jakieś 4 - 5 cm niepocięte.

Na tak przygotowanym cieście położyć pierś kurczaka, na to podsmażone pieczarki, a na wierzch plasterek żółtego sera. inne przygotowane przeze mnie opcje to: pierś - plasterek szynki - plasterek sera oraz pierś - salami - plasterek sera. Po nałożeniu farszu należy zapleść ciasto. Paseczki przekładać na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie:) Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe zawiniątka włożyć na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez około 25 - 30 minut. Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące.

Smacznego:-)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • monyczkaaa, 2010-02-06 15:13:46
    monyczkaaa
    1
    bardzo dobry. Robiłam tak, jak jest w przepisie oraz z kurczakiem, serem, cebulą, papryką i palsterkiem wędzonego boczku. Super, polecam
  • Kancia, 2010-03-17 08:58:17
    Kancia
    1
    pyszny obiadek wychodzi zrobiłam z pieczarkami i serem. Do tego wygląda super
  • 28nana, 2010-03-17 09:02:59
    28nana
    1
    powiem tak: zaintrygowało mnie strasznie ... w szczególności warstwa wizualna czyli to zaplatanie...

    mam nadzieję że dam radę...a jeśli nie będzie wychodziło mi tak ładnie - to oblepię ciastem mniej estetycznie ale skutecznie

    do odważnych świat należy


    gwiazdki za:
    + przejrzysty opis
    + własne zdjęcie
    + zaplatanie ciasta na kurzej piersi ;-)
  • kropka75, 2010-03-17 09:09:13
    kropka75
    1
    Przepis bardzo ciekawy, aczkolwiek smak jest dość... specyficzny.
    Znalazłam ten przepis przed dwoma laty w jakiejś gazetce i szybko wykorzystałam. Dokładnie wersję z mięsem, serem i szynką.

    Jakoś mi ciasto w tym wszystkim gra średnio. Nie umiałam go z niczym skomponować, nie pasowało mi do ziemniaków, nie pasowało do chleba, nie pasowało do frytek...
    W końcu zjedliśmy z samą sałatką.

    Na przyjęcie owszem, taka ciekawostka. Na obiad mi nie gra.
  • miskowa, 2010-03-18 09:31:57
    miskowa
    1
    już widziałam taki przepis gdzieś podobnie zrobiony. Wypróbowałam nawet kiedyś i wyszło fajnie. Zwłaszcza jak się człowiek postara z tym zaplataniem, żeby to wizualnie dobrze wyszło. Znam też wersję smarowania kury pesto i to w cieście, albo położenia szpinaku na mięso, też ok.
    Mi to ciasto nie pasuje do frytek czy ziemniaków, czy czegoś innego. Najczęściej robiłam takie ciasto i do tego fura surówki.
    Przepis smaczny, ciekawy, na zdjęciu brakuje zieleniny
  • mww, 2010-05-11 09:56:45
    mww
    1
    Robiłam ze szpinakiem i serem feta - wyglada i smakuje wyśmienicie, podawałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem i marchewką z bułką tartą...
    podobny przepis na cincin'ie
  • lullaby1992, 2012-04-19 09:38:18
    lullaby1992
    w sobotę spróbuje to zrobic na kolację z moim TŻ
    Komentarz
  • noemi65, 2013-06-04 22:13:58
    noemi65
    super opisany przepis
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe