Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Fondue

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia austriacka / szwajcarska , dodano: 2009-10-24
  • Fondue

Składniki:

Przygotowanie:

W umieszczonym na podgrzewaczu specjalnym kociołku do fondue lub w grubym rondlu – na tyle estetycznym, by można go było podać do stołu – zagrzać wino. Obydwa gatunki sera zetrzeć na tarce o grubych otworach i powoli wsypywać do gorącego wina, stale mieszając. Gdy sery się stopią, dodać mąkę rozprowadzoną wiśniówką. Fondue doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Bułkę pokroić w grubą kostkę, postawić obok kociołka. Każdy gość nadziewa kawałek bułki na specjalny widelec z długim trzonkiem, macza w masie serowej i zjada.
Do tej potrawy nie używa się talerzyków ani sztućców.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • shiral, 2009-12-15 10:08:58
    shiral
    2
    Dla prawdziwych smakoszy sera, idealne na prywatkę. Bardzo sycące i kaloryczne. Przepisie podana jest możliwość namaczania tylko bułeczki, ale zapewniam że z pieczywem razowym smakuje równie smacznie.
  • maatra, 2009-12-16 10:18:47
    maatra
    moglabym to jesc codziennie. po tygodniu wyladowalam na odwyku serowym nigdy nie dodawalam maki i wisniowki,ale nastepnym razem sprobuje.
    od siebie moge dodac,ze ser cheedar,mozna zastapic camembertem.
    Komentarz
  • magdaka13, 2010-01-17 10:40:45
    magdaka13
    1
    Dokladnie robie tak samo! Przepis prosty, choc nie tani, ale efekt - niebo w gebie!
  • blue_apple, 2010-04-01 22:55:54
    blue_apple
    przepis Nigelli Lawson?



    kusi
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-04-18 21:20:13
    aleksaa
    nic dziwnego że zdjęcia kuszą skoro są z gazet, chyba przestane je kupować bo przepisy i tak wrzuca Smaczny...
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-18 21:28:19
    vesenka
    aleksaa, mi się wydaje,że redakcja po prostu kupiła prawo do korzystania ze zdjęć od którejś z agencji fotograficznych. Gazety też tak robią
    Komentarz
  • (:tysia:), 2010-05-02 21:54:59
    (:tysia:)
    pysznosci! dla tych, ktorzy lubia rozkoszowac się smakiem roztopionego sera!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo