RAGU - makaron po włosku

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! RAGU - makaron po włosku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! RAGU - makaron po włosku

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy razem z posiekana cebulą. Jak już jest usmażone, dodajemy seler i marchew startą na grubej tarce i podlewamy czerwonym winem. Wszystko razem dusimy ok 10-15min, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Jak już mięsko jest podduszone, dodajemy przecier pomidorowy (ok 1/2 op w kartoniku). Powstały sos powinien być gęsty. Przyprawiamy do smaku. W dużym garnku łączymy makaron z powstałym sosem mięsnym i dokładnie mieszamy. Na koniec stopniowo sypiemy starty żółty ser i mieszamy danie aby ser się równomiernie rozpuścił.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • katarina145, 2010-11-08 12:55:01
    katarina145
    1
    zrobiłam ten makaron kiedyś na obiad. wszystkim bardzo smakowało. bardzo szybki obiadek i niesmowicie sycący w przepisie nie ma napisane jakie jest potrzebne wino.... ja dodałam czerwone wytrawne
  • gosbaj, 2010-11-09 22:02:25
    gosbaj
    tak, masz racje nie dopisalam ale utrafilas extra bo powinno byc wlasnie czerwone wytrawne
    Komentarz
  • Kayko92, 2011-11-12 15:34:03
    Kayko92
    Prawdziwe Ragu jest inaczej przyrządzane we Włoszech. Mięso jest w formie roladka polewana sosem pomidorowym.
    Komentarz
  • mysza88, 2012-10-02 12:22:15
    mysza88
    a seler naciowy to ma byc taki ze słoiczka?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe