Grysik z cynamonem

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2010-01-25
  • Grysik z cynamonem

Składniki:

Przygotowanie:

Z cyklu smaki z dzieciństwa :) ukochany deser w domu - nagroda za dobre i sprawne odrobienie lekcji :)


1) Grysik ( kasze manną ) ugotować zgodnie z przepisem na mleku ( czyli wymieszać w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować na małym ogniu, wlać grysik - mieszać żeby się nie przypaliło, delikatnie zagotować ) , w międzyczasie roztopić mało ( uważać żeby nie przypalić )

2) gęsty grysik wylać do głębokiego talerza

3) roztopione masło wlewamy na grysik ( moja babcia zawsze rysowała słonko z promyczkami - polecam )

4) słodzimy ( ile kto lubi )

5) sypiemy cynamonem ( nie za dużo żeby nie przesadzić z goryczką )


sposób jedzenia: od brzegu talerza do środka " na okrągło " ( najlepiej jeszcze obracając talerz :D

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • daget, 2010-02-11 14:41:57
    daget
    3
    Smak dziecinstwa pozostal mi do teraz. Moj maz sie ze mnie smieje ze bede dziecku wyjadala z talerza. Uwielbiam taki grysik, nagroda dla mej duszy na chandre zamiast lodow.
  • Sherrie, 2010-02-11 23:20:33
    Sherrie
    1
    kocham grysik,czesto robie sobie z niego desery
  • Martilla, 2010-02-16 15:49:21
    Martilla
    2
    Dawno nie robiłam ale smak grysiku pamiętam doskonale. Przy najbliższej okazji zaserwuję na śniadanie.
  • zuzaneczka, 2010-06-24 20:45:53
    zuzaneczka
    2
    ahhh uwielbiam grysik, a z cynamonem to już poezja ale zupełnie nie pasuje mi tu masło, na dodatek posłodzone i posypane cynamonem, pierwszy raz spotykam się z takim sposobem podania grysiku, jak dla mnie zbędne kalorie i nieco dziwne połączenie smakowe,

    ja zawsze dodaję cynamon i cukier bezpośrednio do garnka z kaszką - mam wtedy równomiernie rozprowadzone w całej mannie
  • 28nana, 2010-06-25 07:54:21
    28nana
    zuzaneczko - to danie pochodzi z czasów PRL-u gdzie słodyczy ani posiłków o wysokim ładunku kalorycznym było jak na lekarstwo - a dzieciakom było to potrzebne.

    tak właśnie z potrzeby chwili - na Śląsku zrodziło się to cudo...

    dziś jest to relikt przeszłości - bomba kaloryczna
    25 lat temu - to był przepyszny deser z uśmiechającym się do Ciebie maślanym słonkiem z talerza...

    aż łezka się w oku kręci
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-25 08:43:40
    zuzaneczka
    nana ja tez jestem dziecko PRL`u i niejeden grysik w życiu jadłam
    u nas podawało się po prostu mannę posypaną cukrem, dlatego dodatek masła jest dla mnie bardzo "egzotyczny",
    ale podoba mi się idea słoneczka maślanego - takie rzeczy się pamięta z dzieciństwa
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe