Makaron z cukinią

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-01-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makaron z cukinią
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron [200 g] (świderki)
  • cukinia [2 szt.] (nieduże)
  • cebulki szalotki [1 szt.]
  • czosnek [1 ząbek]
  • pomidorki koktajlowe [150 g]
  • cytryna [0.5 szt.]
  • olej z liści winogron [2 łyżki] (lub z pestek)
  • bazylia [0.5 łyżki]
  • ser parmezan (wiórki)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki [0.5 łyżki]

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja polecam Lubellę. Kroimy cukinie na cienkie plasterki, siekamy szalotkę i czosnek, pomidorki kroimy na pół, a z cytryny ocieramy skórkę (tylko żółtą część, po uprzednim wyparzeniu) i wyciskamy sok.

Patelnię polewamy olejem i partiami smażymy plasterki cukinii. Usmażone przechowujemy w cieple, np. w piekarniku nagrzanym do 100*C. Na pozostałym oleju podsmażamy szalotkę i czosnek, dodajemy też połówki pomidorów. Smażymy krótko, właściwie wystarczy jedna minuta.

Odcedzony makaron przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cukinię, usmażone pomidory, sok i skórkę cytryny oraz posiekane zioła, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy wiórki parmezanu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Historia makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem

Komentarze

  • carmelova, 2010-04-02 17:35:46
    carmelova
    0
    To musi być pyszne, chociaż ja wolę cukinię grillowaną a nie smażoną.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem