Niebiański przysmak

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2010-01-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Niebiański przysmak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Niebiański przysmak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Niebiański przysmak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Niebiański przysmak

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Nie nadaje się ono do wałkowania, należy jak najcieniej wyłożyć nim 3 blachy. Pieczemy placki w temp 180'C aż zrobią się złote (ok 15min). Trzeba później uważać przy przenoszeniu bo są dość kruche.

MASA I: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć. Ściągnąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać.

MASA II: Wlać 3/4 szkl mleka do garnka i zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do ciepłego mleka dodać zmielone orzechy. Powoli wlewać resztę mleka ciągle mieszając. Gdy masa trochę zgęstnieje zdjąć z gazu. Powstałą masę po wystudzeniu utrzeć z masłem.

PRZEŁOŻENIE: Na jeden placek nakładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy masą orzechową. Całość przykrywamy trzecim plackiem i polewamy polewą.

Wstawiamy do lodówki. Najlepiej kroić dopiero po schłodzeniu (ok 2h).

Smacznego ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • portier, 2010-02-09 00:55:25
    portier
    3
    bardzo samowity motyw polaczonych jablek i orzechow masa bardzo delikatna, jabłka byly lekko kwaskowate a mimo to ciacho bardzo samkowite (niestety ale toleruje tylko slodkie jablka), naprawde warto sprobowac tego ciasta... mila odskocznia od tradycyjnego jablecznika

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe