Miodowe filety z kurczaka

autor: , kategoria: potrawy z grilla , dodano: 2010-01-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe filety z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe filety z kurczaka

Składniki:

Przygotowanie:

Mieszamy musztardę i miód, dodajemy sól, pieprz, olej i posiekaną natkę. Do tak przyrządzonej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na 2 godziny. Możemy je marynować przez całą noc.
Grillujemy kurczaka przez 10-12 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Pomidorki myjemy i osuszamy, ale nie odrywamy od gałązek. Skrapiamy je olejem i pieczemy na aluminiowych tackach razem z gałązkami świeżego rozmarynu przez 8-10 minut. Chodzi o to, aby pomidorki stały się miękkie, a skórka zaczęła łatwo schodzić.
Upieczone kawałki mięsa nabijamy na patyczki jak do szaszłyków i układamy ładnie na upieczonych pomidorkach.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kasiasiar, 2010-01-30 19:26:04
    kasiasiar
    4
    Uwielbiam! miód i musztarda tworzą lekko chrupką skorkę a mięso w środku jest bardzo soczyste.
    Z utęsknieniem czekam na sezon grilowy
  • gaga87, 2010-02-16 17:55:41
    gaga87
    3
    zgadzam się z przedmówczynią uwielbiam takiego kurczaczka z chrupiącą miodową skórką.
  • Sandra89, 2010-02-17 10:11:56
    Sandra89
    2
    Miodowa chrupiąca skórka, już się nie mogę doczekać grilla
  • kristi75, 2010-03-28 00:15:43
    kristi75
    3
    przepis wygląda bardzo apetyczny na pewno go wypróbuję przy pierwszym grillowaniu
  • agus87, 2010-04-15 14:04:46
    agus87
    ciekawy przepis
    jak tylko rozpocznie się sezon grillowy z chęcią wypróbuję
    Komentarz
  • mama bartusia, 2010-04-25 21:19:20
    mama bartusia
    robilam . Niedobre wyszlo - jakies takie strasznie suche
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-11 11:21:17
    marissima
    1
    trzeba troszkę marynatę polewać w trakcie pieczenia wtedy będzie bardziej soczyste
  • beatraxx, 2010-12-16 22:37:01
    beatraxx
    aaaa ^^ do wiosny i pierwszych grilli jeszcze tyyyle czasu a mi już ślinka cieknie dzięki za wstawienie przepisu... fajnie że go znalazłam już chwytam za kartkę i spisuje ^^ jeśli można :P
    Komentarz
  • mww, 2011-04-17 10:38:05
    mww
    2
    Ta marynata jest przepyszna ( a własciwie pierś grillowana w tej marynacie), zamiast pietruszki dałam suszony koperek - przepis na stałę zagości w moim domu...mięso było soczyste, słodkawe..
  • Lidzia007, 2011-06-13 14:23:08
    Lidzia007
    1
    Wypróbowałam i muszę przyznać, że wyszło pyszne mięsko . Palce lizać!
  • astronomka, 2011-08-04 17:00:45
    astronomka
    1
    Cudowny przepis. Robiłam na grilu i wszyscy byli zachwyceni. Ale nie trzeba czekac na ładna pogode. Ten sam przepis ale w piekarniku - 180stopni/20minut dusić. Co jakiś czas podlewając marynatą, 10-7min przed końcem odkryć i piec dalej. Cała rodzinka zachwycona smakiem. Gorąco polecam obie wersje - grilowana i tą z piekarnika.
  • astronomka, 2011-08-04 17:11:49
    astronomka
    Ah, bym zapomniała. Musztarda wcale nie musi być łagodna - wręcz przeciwnie! Ja robiłam z musztardą Dijon, która jest jedną z bardziej ostrych i w formie zwykłej, do kiełbaski, nie jestem w stanie jej zjeśc. Tutaj sprawdziła sie jak najbardziej, tylko dałam jej odrobine mniej.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem