Ryba w cieście piwnym.na ostro
Składniki:
- mąka pszenna [1 szklanka]
- czosnek granulowany
- chili (przyprawa)
- pieprz czarny
- sól - płaska łyżeczka
- jajka [1 szt.]
- piwo [1 szklanka]
- mintaj [1 kg]
- jajka [2 szt.]
Przygotowanie:
Rybe rozmrażamy ,myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Następnie kroimy na małe kawałki (1 filet na 3 części).Z mąki ,jajek i piwa robimy ciasto (konsystencja bardzo gęstem śmietany). Do ciasta dodajemy wedle uznania sol ,pieprz , chilli i czosnej. Kawałki ryby maczamy obficie w cieście i wrzucamu na patelnie z rozgrzanym olejem.
Taka ryba zasmakuje nawet osobą ,ktore z reguly ryb nie jedzą ,ponieważ to ciasto zabija ten rybi posmak ,poza tym jest pyszne i chrupiące. Można ja podawac z frytkami ,ziemniakami i sórówka:) Doskonala jest rowniez jako zimna przekąska ;)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana
Komentarze