Marchewkowe mufinki

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-01-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe mufinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe mufinki

Składniki:

Przygotowanie:

1. Rozpuścić margarynę w rondelku ostudzić.
2. Marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
3. Połączyć marchewkę,margarynę i cukier.
4. Mąkę połączyć z cynamonem i proszkiem do pieczenia,dodać do marchewki,dokładnie wymieszać.
5. Roztrzepać jajka i dodać do reszty.
6. Dodać rodzynki i orzechy.
7. Metalową łyżką nakładać do foremek
8. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wszystko mieszamy pałką lub łyżką nie używamy miksera.

Przepis ten mój syn przyniósł ze szkoły(mają tam zajęcia z gotowania)ma 12 lat i sam je przygotował i upiekł w szkole(dołączam zdjęcie).Myślę zatem że jest to przepis dla każdego nawet początkowego kucharza.
Mufinki są naprawdę smaczne(mają bardzo ciekawy smak)!
Taka alternatywa dla mufinek czekoladowych!!!
Dodam że jest to danie angielskie.
Polecam

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Orlica, 2010-01-27 00:03:17
    Orlica
    2
    Wyglądają apetycznie, chyba spróbuję je zrobić, przejadły mi się czekoladowe Ale dodam chyba trochę soku i skórki cytryny do smaku.
  • yugoslavia, 2010-01-27 09:22:21
    yugoslavia
    2
    Właśnie szukałam czegoś nieczekoladowego
    Ciasto marchewkowe jest pyszne, muffinki pewnie też.
    Zamiast margaryny można dodać maślanki, będą bardziej wilgotne i puszyste. Może też spróbowac z mąką razową.
  • jagodowy smak, 2010-01-31 02:30:41
    jagodowy smak
    Ja bym dodała jeszcze skórkę pomarańczową
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-14 21:24:58
    Martilla
    0
    Wyglądają smakowicie. Miałam jutro piec ciasto marchewkowe ale jednak zrobię te muffinki.
  • Yo-asia, 2010-07-30 14:03:11
    Yo-asia
    3
    Do wszytskich beztalenci pieczeniowych- takich jak ja: śmiało można brac sie za te mufinki)
    Jak dla mnie troszke za słodkie. nIe lubie rodzynek wiec je pominelam, a ze nie mialam orzechow dodalam sezamu.
    Mniam
  • anka_bunio, 2010-11-20 16:57:46
    anka_bunio
    2
    Margarynę zastąpiłam masłem, a mąki użyłam żytniej. Cudne w smaku! Mocno słodkie i bardzo soczyste, choć w ogóle nie wyglądają jak te ze zdjęcia. Można dodać mniej tłuszczu i cukru - też będą bardzo smaczne.
  • roxi:*, 2011-04-20 11:19:05
    roxi:*
    1
    Do tej pory nie jadłam ani ciasta ani muffinek marchewkowych. Obawiałam się, że nie będą smakować mi ani mojej rodzinie. Myliłam się, są pyszne. Na pewno nie raz będę robiła muffinki w tej wersji. Zmodyfikowałam jednak przepis i dałam znacznie mniej cukru, bo nie lubię zbyt słodkich wypieków.
  • PatrykLubik, 2016-11-16 09:43:07
    PatrykLubik
    fajne są wypieki z marchewek, muffin jeszcze nie robiłem ale ciasto marchwekowe z użycie mąką o obniżonej zawartości glutenu rewelacja!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe