Ciasto na pierogi

autor: , kategoria: pierogi, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-01-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na pierogi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na pierogi

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto wałkuje się jak marzenie! Przy tym jest pyszne i delikatne!


Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Ugniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę wyrabiać miękkie i łatwo "poddające się" ciasto (nie trzeba zużyć całej wody). Przykryć odwróconą dnem do góry miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15min. Podzielić ciasto na 4 części. Wziąć pierwszą i wałkować dość cienko. Resztę trzymać przykryte wilgotną ściereczką. Wycinać pierogi nadziewając dowolnym farszem.

Gotuję zazwyczaj na oko, sprawdzając na przykładzie 1 pieroga czy są już gotowe (będzie ok 5min).

Jedna rada! Nie czekajcie aż zrobicie np połowę pierogów, tylko gotujcie na bieżąco, np po 6, 8, 10 pierogów, gdyż wysychają i zauważyłam że są później troche inne w smaku.

Jeśli chcecie je zamrozić, należy dodać do wody łyżkę oleju, pierogi układać na posypanej mąką tacce tak by się nie dotykały i po prostu włożyć do zamrażalnika.Po paru godzinach albo na następny dzień, można łatwo oderwać pierogi od tacki i włożyć w siateczki :) w ten sposób unikniemy posklejanych pierogów i konieczności gotowania 10, gdy mamy ochotę np tylko na 5 :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kaskamuffinek, 2010-03-05 18:10:17
    kaskamuffinek
    2
    Właśnie skończyłam robić pierogi z tym ciastem.
    zdecydowałam się na pierogi z mięsem (a co tam, że piątek ciasto rozpływa się w ustach i jest bardzo delikatne.. moze troszke zbyt mdłe ale wystarczy dodac troszke wiecej soli do gotującej się wody
  • Juliszka, 2010-03-23 08:55:47
    Juliszka
    Śmietana? 2 jaja? Toż to kruche ciasto - w gotowaniu takie wychodzi twarde. Zdecydowanie wolę ciasto na wodzie i bez jajka.
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-23 13:17:12
    koszatniczka320
    1
    ale zawiść! ja również bałam się wypróbować tego ciasta bo słyszałam że jajka sprawiają że ciasto jest twarde, dodatkowo ten dziwny dodatek śmietany ale to ciasto jest naprawdę świetne!
    Twój komentarz pokazuje jaka jesteś ograniczna kulinarnie!
  • koszatniczka320, 2010-03-23 13:19:56
    koszatniczka320
    miało być ograniczona...
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-23 14:38:41
    aleksaa
    Juliszka, może najpierw byś spróbowała zanim się wypowiesz? swoje wątpliwości przeznaczaj na komentarze a nie recenzje.

    i dla Twojej wiadomości kruche ciasto wykonuje się z dodatkiem margaryny, samych żółtek, zazwyczaj z cukrem i proszkiem do pieczenia

    zapewniam ze ciasto jest bardzo elastyczne i w żadnym wypadku twarde
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-23 21:56:49
    zlosliwiec
    Wypróbowałaś wszystkie przepisy Aleksaa'y, prawda?
    Podobnie jak koszatniczka 320 oraz roxika.
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-24 14:39:52
    Juliszka
    Probowalam ciasta z jajkiem. Pierwszy raz w 6 klasie podstawowki. Uwazam, ze pierogi z nim wychadza znacznie gorsze. Pierozki z kruchego ciasta z owocami to inna bajka i do nich dodalabym smietany, a nawet i maslanki. Swojego zdania nie cofne w tej kwestii i nie wynika to z zawisci.
    Komentarz
  • angelikaw, 2010-05-03 10:11:05
    angelikaw
    2
    Przyznaję, że ciasto z dodatkiem 2 jaj i śmietany jest smaczne, ale szybko robi się twarde.
    Zdecydowanie bardziej elastyczne jest ciasto z mąki, 1 jaja i gorącej wody. Bez żadnego tłuszczu w środku.
  • goodangel, 2010-05-08 18:32:15
    goodangel
    Musze wypróbować Twój przepisik na to ciasto pierogowe bo mnie kusi Jak wypróbuję dam ocenkę ,a na razie wrzucam do ulubionych Pozdr
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-13 11:03:28
    aleksaa
    Juliszka, widocznie miałaś mało dopracowany przepis.

    angelikaw, robiłam już pierogi z tego przepisu tyle razy i jeszcze nikt nie narzekał na to by były twarde, wręcz przeciwnie
    Komentarz
  • tymon1929, 2010-12-24 20:36:09
    tymon1929
    2
    Specjalnie założyłem konto na wizażu żeby skomentować co niektóre przepisy które już zdążyłem z żoną wypróbować.

    To ciasto na pierogi wg mnie ma bardzo niesprawiedliwą ocenę, zasługuje na o wiele wyższą!

    Po raz pierwszy żona nie prosiła mnie o pomoc przy wałkowaniu. Ciasto można rozwałkować bardzo łatwo i wyjątkowo cienko.
    Po ugotowaniu wcale nie robi się twarde jak ktoś tu pisał i z pewnością nie ma nic wspólnego z ciastem kruchym, ale nie dowie się tego nikt póki nie wypróbuje.

    Serdecznie polecamy ten przepis wszystkim smakoszom pierogów
  • Lovely x3, 2012-08-12 21:20:28
    Lovely x3
    2
    Gdy pierwszy raz skusiłam się na wypróbowanie tego przepisu to wpierw zauroczyła mnie łatwość wałkowania i lepienia pierogów, ciasto okazało się być idealne.
    Po ugotowaniu i skosztowaniu go zrozumiałam, że to przepis, którego szukałam. Cała moja rodzina zakochała się w tym delikatnym i wyjątkowym smaku.
  • Sesca, 2013-06-28 12:08:22
    Sesca
    1
    Najlepsze ciasto na pierogi jakie kiedykolwiek robiłam. Miałam opory na początku, kiedy miałam dodać śmietanę, ale kiedy je zrobiłam, byłam zachwycona!
    Robiłam je już kilka razy, z różnymi farszami, spokojnie nadaje się zarówno do pikantnych, jak i słodkich nadzień.
    Ciasto jest bardzo plastyczne, nie lepi się do rąk, po ugotowaniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Jedyny wariant, jaki już wypróbowałam, to mniej śmietany i jajka, gdy chcę zrobić troszkę bardziej twarde. Serdecznie polecam.
  • smaki Camilli, 2013-12-18 22:49:19
    smaki Camilli
    Lubię eksperymentować w kuchni, więc na pewno wypróbuję tę przepis.
    Komentarz
  • ankaszym, 2016-07-11 13:06:06
    ankaszym
    Lubię robić pierogi, zawsze dodaje tej samej mąki szymanowskiej luksusowej z Polskich Młynów zawsze ciasto wychodzi idealne
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem