Pierogi z kapustą i z grzybami

autor: , kategoria: pierogi, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-01-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kapustą i z grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kapustą i z grzybami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kapustą i z grzybami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kapustą i z grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kapustą i z grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kapustą i z grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę należy spróbować, jeśli jest za kwaśna to polać zimną wodą uważając by nie przedobrzyć bo mdła nie jest dobra :P

Grzyby moczymy 20min w ciepłej wodzie, następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 20min. Odcedzamy grzyby zlewając wodę do większego garnka.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą po grzybach i gotujemy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty. Całość gotujemy aż do odparowania wody (nie przykrywamy garnka!). Można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ciasto robimy wg przepisu podanego wcześniej przeze mnie.
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie ok 5min.

    Śr. ocena: 4.40 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • portier, 2010-02-09 00:53:02
    portier
    0
    pierogi pierwsza klasa! miałem ten zaszczyt ich spróbować a nawet pomagać przy lepieniu ; ) w Wigilię wszyscy się nimi zajadaliśmy! 4,5 bo ciutke lepsze pierogi robi tylko moja ciocia;p te sa naprawde wysmienite
  • Berlinianka, 2010-02-09 12:51:14
    Berlinianka
    1
    Na pewno smaczne, ale zdecydowanie wolę kapustę gotowaną w czystej wodzie, niż w tej po grzybach, żeby nie zmieniać jej smaku. Poza tym przepuszczone przez maszynkę mają fajniejszą konsystencję. Dlatego tylko 4.
  • kropka75, 2010-02-09 13:20:10
    kropka75
    1
    Mnie brakuje tylko przysmażonej cebulki. Ewentualnie ziołowego pieprzu. Poza tym wszystko gra.

    Gotowanie w wodzie po grzybach mi nie wadzi i tak i tak tam są, więc dadzą aromat, a dobra kwaśna kapusta nie przejdzie cała grzybami i nadal będzie smakować jak kapusta.

    Patrząc na fotę tylko drobniej bym szatkowała. Nie lubię papy, ale ciągnących się liści też nie.

  • aleksaa, 2010-02-09 23:42:10
    aleksaa
    Nie robię mielonego farszu bo taki przeważnie można dostać w sklepie i mi się przejadł, wolę mieć coś do pogryzienia. Ale ten farsz można oczywiście zamiast szatkowania zmielić.
    Kropka, może na zdjęciu się tak wydaje bo jest duże przybliżenie i chciałam pokazać farsz ale 'ciągnących się liści' nie było
    Komentarz
  • Orlita, 2010-03-22 22:03:37
    Orlita
    -1
    Genialna sprawa mistrzowskie wykonanie i podanie, nie sądziłam że z Ciebie taka kuchareczka
  • hania811, 2010-03-22 23:16:31
    hania811
    1
    Jak dla mnie wersja zbyt podstawowa i jakby niedopracowana. Tak jak Berlinianka wolę kapustę oddzielnie gotowaną z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Poza tym moim zdaniem konieczna do farszu grzybowego jest cebulka podsmażona na maśle i oczywiście potraktowana maszynką o średnich oczkach. Takim dużym kawałkom kapusty w pierogach mówię nie.
    No i pieprz przydaje się w sporych ilościach.
    Mam w rodzinie mistrzów tworzenia pierogów, od których sama się uczyłam, więc dlatego dla tego przepisu tylko 4.
  • aleksaa, 2010-03-24 14:47:40
    aleksaa
    "Takim dużym kawałkom kapusty w pierogach mówię nie."

    W przepisie jest: "szatkujemy" więc każdy szatkuje jak chce, jak bedzie jadł, jak mu się podoba. Poszatkuje albo drobno albo na 'ciągnace się liscie'.
    Nie wyobrażam sobie pójść do restauracji lub pierogarni i dostać pierogi z farszem z mielonej kapusty jak z Biedronki.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem