Krokiety z kapustą i grzybami

autor: , kategoria: naleśniki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-01-27
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krokiety z kapustą i grzybami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krokiety z kapustą i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w ciepłej, przegotowanej wodzie przez ok 1-2h (aż będą miękkie). Następnie gotujemy je pod przykryciem ok 20min na małym ogniu. Odsączamy zostawiając wodę! (będzie nam potrzebna)
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą po grzybach i gotujemy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty. Całość gotujemy aż do odparowania wody (nie przykrywamy garnka!). Można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Teraz czas na naleśniki. 2 jajka, mąkę, mleko, wodę i szczyptę soli mieszamy do połączenia się składników. Ciasto zostawiamy na ok 15min. Rozgrzewamy patelnie. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.

Na każdy naleśnik nałożyć pasek farszu, złożyć boki i zwinąć krokiety. Każdy z krokietów obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie aż będą złote i chrupiące.

Smacznego i polecam! ;)

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Orlica, 2010-01-27 23:50:25
    Orlica
    3
    To jedyne danie poza barszczem, które jem w wigilię - nie lubię ryb. Uwielbiam krokiety i może to profanacja, ale najlepiej smakują mi z ketchupem. Słyszałam, że pasuje też do nich sos tzatziki, ale jestem sceptycznie nastawiona i sama nie próbowałam.
  • aleksaa, 2010-01-27 23:55:53
    aleksaa
    no to tak jak mój chłopak, zajada je z ketchupem, a ja ciągle na niego krzyczę że zabija tym prawdziwy smak krokietów... :P co to tzatziki, jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje już bym wolała ketchup
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-28 09:21:25
    kropka75
    0
    Farsz taki jak lubię. Robię także wersję z mięskiem, ale z postnych ta właśnie smakuje mi najbardziej.

    Dobry przepis, praca nie zabiera dużo czasu. Nic tylko robić i jeść.
  • behemotkot, 2010-01-28 11:19:36
    behemotkot
    0
    och wyglądają przepysznie

    mają proste składniki i są mało czasochłonne...wiecie jak to jest...chciałoby sie żeby ktoś je zrobił i takie cieplutkie jeszcze podstawił pod nos
  • paulina150528, 2010-01-28 11:23:04
    paulina150528
    Klasyczne postne krokiety,które ja i moi domownicy uwielbiamy. Są świetnym zastepstwem dla pasztecików,które są już bardziej pracochłonne.

    Czasami jak mam deficyt suszonych grzybów dodaje pieczarki.

    No i ten keczup u nas się przewijaDzieciaki zawsze nim potraktują krokiety.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-28 11:23:54
    paulina150528
    1
    No i zapomniałam ocenić Oczywiście 5.
  • dagwoj, 2010-01-30 13:33:54
    dagwoj
    Przepis sam ok, sama często robię krokiety, ale.... Szczerze mówiąc nie wiem jak zajęło 30 minut tylko przygotowanie krokietów z takiej ilości kapusty .... Mi zajmuje to prawie pół dnia. Owszem kapusta się sama gotuje, no ale jednak. Samo smażenie naleśników ok 20 szt. (z tej ilości mleka tyle mniej więcej wychodzi) mi zajmuje ok 20-25 minut z przygotowaniem ciasta. Do tego zawijanie - jak ten świstak z sreberka - kapusty z grzybami.... Na koniec obtaczanie w jaju i bułce i ponowne smażenie. Ja osobiście za każdą zmianą krokietów na patelni czyszczę patelnię, żeby nie przywierała do nowo-kładzionych podpalona bułka, która spada podczas smażenia z innych. Nie wierzę w tak błyskawiczne przygotowanie tego dania. Chyba że kupimy gotowe i tylko podgrzewamy, albo wyjmujemy z zamrażarki swoje....
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-01-30 20:11:21
    aleksaa
    dagwoj:
    "Czas przygotowania: Ile przygotowujesz potrawę? Zakładamy umownie, że określamy czas samego przygotowania składników do dalszej obróbki typu pieczenie, gotowanie itp... "

    ...więc szatkowanie kapusty i grzybów to max 10min, robienie ciasta max 5. Reszta to tak zwana "dalsza obróbka" której czas masz podany w przepisie.
    Tak się składa że dzisiaj smażyłam te krokiety z większej porcji składników i smażenie naleśników (20szt) wraz z nałożeniem farszu i złożeniem zajęło mi niecałe 30min. Później smażymy krokiety i ja również czyszczę patelnie po każdej usmażonej porcji.

    Jeśli zależy nam na czasie można zrobić farsz dzień wcześniej i włożyć do lodówki, następnego dnia zostaje nam zrobić ciasto i smażyć krokiety - łącznie zajmuje to ok 1h.
    Komentarz
  • kasiasiar, 2010-02-01 17:38:31
    kasiasiar
    2
    Bardzo pracochłonne danie ale warto poświęcic ten czas , aby potem cieszyc sie tym niebianskim smakiem !
  • karolcia198506, 2010-02-04 21:59:59
    karolcia198506
    2
    To moje ulubione krokiety do tego barszczyk czerwony pycha, może i pracochłonne ale jakie smaczne
  • jo@n@, 2010-02-04 23:11:47
    jo@n@
    1
    Do takich krokietów robię jeszcze sos pieczarkowy, mąż ketchup jednak woli
  • dagwoj, 2010-02-07 00:32:34
    dagwoj
    W takim razie podziwiam Cie. Mi nawet jesli mam przegotowane wszystko zajmuje robienie krokietów minimum godzine
    Komentarz
  • fieruska, 2010-03-07 08:51:37
    fieruska
    1
    te krokiety sa pyszne tez robie identyczne ,goscie chetnie sie nimi zajadaja ,maja wspanialy smak,polecam szczegolnie
  • Berlinianka, 2010-03-30 12:47:05
    Berlinianka
    1
    Kocham farsz: kapusta z grzybami. Krokiety z nim to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda grzybów nie namaczam tylko od razu gotuję, a potem albo przekręcam przez maszynkę, albo traktuję blenderem, ale jak się komuś chce siekać, to niech sieka Kapustę gotuję w osobnej wodzie. Z wody po grzybach robię zupę grzybową, lubię jak farsz jest kwaskowaty
    Przepis dobrze opisany. Zostałam skuszona do zmiany swoich przyzwyczajeń i zrobię wg Twojego przepisu następnym razem.
  • CzerwoneUsta, 2010-04-17 21:54:14
    CzerwoneUsta
    Takie krokiety z kapustką i grzybkami to raj dla podniebienia ;D z barszczykiem. mniam!
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-16 04:17:18
    ewelline
    4
    ja krokiety z kapusta i grzybami po prostu uwielbiam mogłabym je jeść kilka razy w tygodniu nawet dziś bym je z wielka chęcią zjadła ale naleśników mi się smażyć nie chce :/

    ja do naleśników dodaje wodę gazowana, są wtedy bardziej elastyczne i mi się bardziej podobają hahaha
  • rima19, 2010-09-17 15:54:35
    rima19
    2
    Bardzo dobre, a mam pytanie- co robicie żeby były mniej kwaśne?
  • aleksaa, 2010-09-18 12:24:22
    aleksaa
    rima19: jeśli masz bardzo kwaśną kapustę to przed szatkowaniem wypłucz ją w wodzie i odcedź
    ja tego nigdy nie robie bo lubie wyraziste smaki
    Komentarz
  • BloondieLook, 2011-01-15 18:46:00
    BloondieLook
    1
    Uwielbiam krokiety,jedno z moich ulubionych dan.Może farsz nie jest znakomity jak to robią moi rodzice i dzidkowie troszke inaczej,ale tej receptury nie będę tutaj zdradzać.:P Takie też są bardzo smaczne i odrobinke mniej pracochłonne.
  • Rena, 2013-07-16 18:13:26
    Rena
    0
    ja zawsze mialam problem z tym obtaczaniem w jajku i bulce tartej juz zlozonych nalesnikow - zawsze mi sie otwieraly. O becnie nie robie potrawy w ogole. Jak juz to tylko bigos z kapusty.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe