kurczaczki z frytkami w sosie miodowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-01-28
  • kurczaczki z frytkami w sosie miodowym

Składniki:

  • filet z kurczaka [200 g]
  • ziemniaki [500 g] (na frytki)
  • mąka pszenna [200 g]
  • mąka ziemniaczana [15 łyżek]
  • proszek do pieczenia [15 łyżek]
  • olej [1 l] (do smażenia)
  • majonez [100 g]
  • curry [10 g]
  • miód [10 g]

Przygotowanie:

przygotować mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia (szklanka mąki, łyżka m.ziemniaczanej, łyżka proszku do pieczenia) zmieszać wszystko razem to będzie nasza panierka. zanim zamoczymy piersi w mące to doprawiamy pieprzem i solą i moczymy w roztrzepanym jajku. smażymy w frytkownicy na głębokim oleju aż będą miały złotobrązowy kolor. Panierka jest chrupiąca i smakuje tak jak te kurczaczki w fast foodach.

frytki: wiadomo jak zrobić ;)

sos miodowy: łyżka rzadkiego miodu, ok pół szklanki majonezu i przyprawa curry ok 1 mała łyżeczka. mieszać składniki do uzyskania pastelowo-pomarańczowego koloru. smakuje super do kurczaczków i frytek!

Uwaga na kalorie bo jest to prawdziwa bomba!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Wielkanocne ozdoby z ciasta

Komentarze

  • monisia104, 2010-03-30 17:27:41
    monisia104
    2
    danie cudowne i proste! mama poprosiła mnie, żebym robiła obiad, a ja nie miałam pomysłu. moje zdolności kulinarne nie są wielkie...(mam 17 lat i brak mi doświadczenia w kuchni). znalazłam ten przepis i od razu zabrałam się do pracy. kurczak z tym sosem pyszny, nietuzinkowy. wymaga niewiele więcej pracy, niż sam kurczak w panierce, lecz różnica w smaku ogromna. nawet brat (lat 10) zjadł bez marudzenia, co nie zdarza się często cała rodzina zachwalała. gorąco polecam innym i dziękuję Coorbie za pomysł na pyszny obiad
  • cerveza, 2010-03-30 17:34:28
    cerveza
    leci do ulubionych i będę testować
    Komentarz
  • BabyOnion, 2010-04-14 21:44:46
    BabyOnion
    2
    Właśnie zrobiłam dla nas obiad według przepisu- palce lizać! Sos to po prostu pychotka! Nie raz wrócę jeszcze do tego przepisu.
    Modyfikacją w moim przypadku były jedynie frytki- takie kupne-20 minut w piekarniku i gotowe. Mięso pokroiłam na małe kawałki. Można wtedy jeść palcami.
    Danie proste, szybkie i pyszne.
  • Sensuel, 2010-04-14 22:05:26
    Sensuel
    mąki ziemniczanej i proszku ma być 15 łyżek ????!!!!
    Komentarz
  • cerveza, 2010-04-14 22:50:18
    cerveza
    testowałam sos. Jest dobry, ale wg mnie trochę za słodki jak do mięsa. Dodałam do niego sok z cytryny i wyszedł taki słodko kwaśny, całkiem fajny
    Komentarz
  • lussijka, 2010-12-19 15:35:39
    lussijka
    ja do sosu dodalam jeszcze troche musztardy. wszystkim smakowalo
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką