marokańskie pierożki

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-28
  • marokańskie pierożki

Składniki:

Przygotowanie:

SKŁADNIKI
CIASTO:

* 2 jajka
* 600 g mąki
* 250 g masła
* szczypta soli
* 4 łyżki zimnej wody
* białko do smarowania ciasta

FARSZ:

* 300 g mięsa mielonego
* duża cebula
* sos uncle ben's pikantno-slodki smak Maroka
* 1 jajko
* 2 łyżki tartej bułki
* sól,cukier, pieprz, olej do smażenia



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Do przesianej mąki z dodatkiem soli zestrugaj masło.rozetrzyj je placami zanurzonymi w mące.Uformuj w stożek z dołkiem po środku.Wlej do środka rozkłócone jajka.Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto.Uformuj wałek i odłóż do lodówki na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę przesmaż na złoto na oleju.Na tej samej patelni przesmaż mięso.Dodaj sos uncle ben's .Gotuj ma małym ogniu ,mieszaj od czasu do czasu przez 10 minut.Odstaw by ostygło. Do ostudzonego farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem według własnego uznania. - Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki.Z wałka odkrawaj placuszki szerokości ok.1 cm. Spłaszcz je w ręce i układaj farsz zostawiając dość szeroki brzegi dokładnie zalepiaj.Wierz pierogów posmaruj białkiem z jajka. Przygotowane pierożki układaj na posmarowanej tłuszczem blaszce.Piecz w gorącym piekarniku 230 *C przez 15 minut. Najlepiej smakują jedzone zaraz po wyjęciu z pieca ale i na zimno są też pyszniutkie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-29 09:02:05
    zlosliwiec
    Chyba sporo składników brakuje na liście obok zdjęcia...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe