Zielona sałatka

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2009-10-30
  • Zielona sałatka

Składniki:

  • sałata [1 szt.] (1 główka)
  • szpinak [20 dag] (świeżych liści)
  • cebula czerwona [1 szt.]
  • estragon [1 łyżeczka] (świeżo posiekanego)
  • czarne oliwki (kilka sztuk)
  • koperek [1 szt.] (pęczek)
  • oliwa [3 łyżki]
  • ocet winny [1 łyżka]
  • czosnek [1 szt.] (ząbek)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Szpinak przebrać, usunąć łodygi, większe listki posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, połączyć z octem i oliwą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatę, szpinak i cebulę włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać, posypać estragonem i posiekanym koperkiem, ozdobić połówkami oliwek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką